Nieuws

Oude gasfabrieken zorgen voor creatieve broedplaatsen en bijzondere natuur

We zijn gewend geraakt aan het aardgas wat ons huis binnenkomt, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger werd gas namelijk nog ambachtelijk gemaakt. © Omroep Gelderland
ARNHEM - We zijn gewend geraakt aan het aardgas wat ons huis binnenkomt, maar dat is niet altijd zo geweest. Vroeger werd gas namelijk nog ambachtelijk gemaakt.
Iedere stad had z'n eigen gasfabriek, zo wordt uitgelegd in het Omroep Gelderland-programma Straal Voorbij. Dat was een vieze bedoening, omdat toen nog geen rekening met het milieu gehouden werd. Tegenwoordig is dat wel anders, waardoor al die voormalige gasfabriekterreinen zijn gesaneerd na de sloop, en dat levert nieuwe natuur op. 
Tekst gaat verder onder de video:
Voormalige gaswinning zorgt voor creatieve broedplaatsen en bijzondere velden - StraalVoorbij
Gasfabrieken ontstonden vanaf 1860, snel daarna kwam de elektriciteit op. Vanuit Arnhem werd een groot deel van Gelderland voorzien van stroom. Daar staat nu nog één van de oudste hoogspanningsmasten. Eind jaren 20 stonden er vier die de stroom vanuit Arnhem naar de Achterhoek bracht. Tegenwoordig wordt de centrale niet meer gebruikt. 

Schilderijen

In de oude acculaadruimte is momenteel kunst te vinden. Er hangen schilderijen, en daarmee is een creatieve broedplaats ontstaan. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!