Corona

Gelderse GGD's platgebeld met vragen over coronavirus

De GGD's in Gelderland worden overspoeld door telefoontjes van mensen met vragen over het coronavirus. Hoewel er in onze provincie nog geen besmettingen bekend zijn, maken veel mensen zich zorgen. © ANP
NIJMEGEN - De GGD's in Gelderland worden overspoeld door telefoontjes van mensen met vragen over het coronavirus. Hoewel er in onze provincie nog geen besmettingen bekend zijn, maken veel mensen zich zorgen.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Gelderse GGD's platgebeld met vragen over coronavirus
'Dan gaat het bijvoorbeeld om mensen die net terug zijn van vakantie uit Italië, Duitsland of Oostenrijk en die zich afvragen of ze besmet zouden kunnen zijn', zegt Linda de Heer van GGD Gelderland-Zuid. 

Speciale coronalijn

Bij de drie Gelderse GGD's worden daarom extra mensen ingezet om alle telefoontjes te beantwoorden. Bij GGD Gelderland-Zuid hebben ze zelfs een speciale coronalijn waar mensen met vragen terecht kunnen.
'We hebben ongeveer 12 mensen extra ingezet. Dat gaat dan om publieksvragen, maar we hebben ook extra inzet voor huisartsen die bellen omdat ze mensen krijgen waarover ze twijfelen of ze wel of niet tot de risicogroep behoren.' 

Persoonlijk contact

Mensen kunnen behalve bij de GGD ook terecht op de website thuisarts.nl die up-to-date gehouden wordt door huisartsen.
Of op de website van het RIVM. 'Maar we snappen natuurlijk dat mensen soms ook gewoon met iemand rechtstreeks willen praten om hun persoonlijke situatie uit te leggen.'

Niet naar de huisarts

Mensen die telefonisch hun vraag willen stellen, kunnen behalve bij de GGD ook terecht bij het landelijk publieksinformatienummer: 0800-1351.
Het advies is om vooral niet bij de huisarts in de wachtruimte te gaan zitten op het moment dat je denkt dat je mogelijk besmet bent, maar om een afspraak te maken voor een telefonisch consult.
Bij GGD Gelderland-Zuid verwachten ze dat de extra inzet voorlopig nog nodig blijft.
Verslaggever George Borghouts bezocht het callcenter van GGD Gelderland-Zuid:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!