Nieuws

Azc en oud-ziekenhuis Wageningen worden woonlocaties, gemeenteraad akkoord

Het oude Pieter Pauw Ziekenhuis in Wageningen. Archief
Het voormalige ziekenhuis van Wageningen en het huidige azc aan de Bosrandweg worden omgetoverd tot nieuwe woonlocaties. Daarvoor gaf de gemeenteraad maandagavond haar akkoord. Hoeveel woningen er gaan komen, is nog onbekend. © Historische Vereniging Oud-Wageningen.
WAGENINGEN - Het voormalige ziekenhuis van Wageningen en het huidige azc aan de Bosrandweg worden omgetoverd tot nieuwe woonlocaties. Daarvoor gaf de gemeenteraad maandagavond haar akkoord. Hoeveel woningen er gaan komen, is nog onbekend.
Bij de toekomstige woningbouw staat natuurbehoud voorop. De aanwezige kernkwaliteiten en natuurwaarden van het voormalige landgoed mogen niet verslechteren, staat in de vastgestelde startnotitie.
Ook moeten er genoeg sociale huurwoningen en middeldure huurwoningen gebouwd gaan worden. Minimaal 15 procent van elk type. 

Meedenken

De komende maanden gaat de gemeente een gebiedsvisie uitwerken. Dan wordt ook duidelijk hoeveel woningen er kunnen komen. Eigenaren, omwonenden en natuurorganisaties worden uitgenodigd om mee te denken. Er worden minimaal drie bijeenkomsten georganiseerd.
Ook belangenvertegenwoordigers van toekomstige bewoners en woningzoekenden schuiven aan. Een amendement daarvoor van D66 werd aangenomen. Het plan dat uit alle gesprekken voortvloeit, wordt in oktober door de gemeenteraad behandeld. 

12 jaar praten

Het is niet de eerste keer dat er plannen worden gemaakt voor woningbouw op de Dorschkamp, waar het azc en het ziekenhuisgebouw staan. Er wordt al 12 jaar over gesproken.
In 2017 lag er een overeenkomst met de eigenaren voor het realiseren van zo'n honderd woningen. Maar dat plan kon uiteindelijk niet doorgaan omdat de provinciale regels in de tussentijd waren veranderd. 
Er moest eerst een afgestemde gebiedsvisie komen, was onder meer de nieuwe eis. Daar maakt de gemeente Wageningen nu - drie jaar later - werk van.  

2025 wonen op de Dorschkamp?

Het originele plan is om de Dorschkamp vanaf 2025 te gebruiken als woonlocatie. Maar wethouder Arie-Willem Bijl (PvdA) denkt dat het eerder kan. 'Wat mij betreft zo snel mogelijk', zegt hij tegen Omroep Gelderland