Nieuws

Corona duikt op aan Gelderse grens, ziekenhuis Gorinchem op slot

In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, net over de Gelderse grens, geldt een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Dat heeft minister Bruno Bruins van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt op een persconferentie. In Leerdam blijft een polikliniek tijdelijk dicht. Aanleiding is het coronavirus. © ANP
GORINCHEM - In het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, net over de Gelderse grens, geldt een tijdelijke opname- en bezoekersstop. Dat heeft minister Bruno Bruins van Volksgezondheid zondag bekendgemaakt op een persconferentie. In Leerdam blijft een polikliniek tijdelijk dicht. Aanleiding is het coronavirus.
De maatregel volgt nadat een 49-jarige vrouw uit het Noord-Brabantse Altena een week ernstig ziek in het ziekenhuis in Gorinchem lag. Nadat ze was overgeplaatst naar het Rotterdamse Erasmus MC, bleek ze besmet met het nieuwe coronavirus. De vrouw ligt in strikte isolatie in het Rotterdamse ziekenhuis.
Het ziekenhuis brengt volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel nu in kaart wat de consequenties voor het ziekenhuis zijn. In die tijd zijn er geen bezoekers en nieuwe patiënten welkom. 'Patiënten die er nu liggen, worden gecontroleerd', aldus Van Dissel. Het ziekenhuis is zondagmiddag afgezet met rood-witte linten en bij de ingang staat beveiliging die alleen personeel binnenlaat.

Polikliniek in Leerdam ook dicht

Gorinchem ligt in Zuid-Holland en direct aan de Gelderse grens. Even verderop is ook een opname- en bezoekersstop in de Lingepolikliniek in Leerdam, dat eveneens vlak over de provinciegrens ligt. 

Contactonderzoek

Alle mensen die in contact zijn geweest met de vrouw in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem zijn in kaart gebracht. Andere patiënten zijn niet in contact met haar geweest, want ze werd apart verpleegd.
Het is nog onduidelijk waar de besmette vrouw het virus opliep. Volgens de voorzitter van de medische staf Robert Chabot waren er geen redenen om de vrouw te verdenken. Zij had geen risicocontacten en had niet gereisd. Volgens hem zijn er geen patiënten die het ziekenhuis niet mogen verlaten.
In totaal zijn nu tien besmettingen in ons land bekend. De besmettingen zijn in Amsterdam, de omgeving van Tilburg, Delft, Gorinchem en Coevorden. 

Opnames naar ziekenhuis in Tiel

Spoedopnames worden onder meer verplaatst naar Ziekenhuis Rivierenland in Tiel. Een woordvoerder kan daar nog niets zeggen over de gevolgen van de maatregel. 'Daarvoor is het nog te vroeg', klinkt het in Tiel.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!