Nieuws

Politieke zorgen over leegloop winkelstraat in Ede

Leegstand Achterdoelen Ede.
De winkelstraat Achterdoelen in het centrum van Ede loopt leeg. In korte tijd hebben twee bedrijven - woonwinkel Lounge en lunchzaak Bagels & Beans - aangegeven te vertrekken. De lokale D66 maakt zich zorgen en heeft raadsvragen gesteld. © Google Streetview.
EDE - De winkelstraat Achterdoelen in het centrum van Ede loopt leeg. In korte tijd hebben twee bedrijven - woonwinkel Lounge en lunchzaak Bagels & Beans - aangegeven te vertrekken. De lokale D66 maakt zich zorgen en heeft raadsvragen gesteld.
'Steeds meer leegstand zorgt voor minder aanloop voor de overige zaken in het gebied', stelt fractievoorzitter Stephan Neijenhuis. Hij noemt specifiek de Reparatiewinkel en restaurant Catcher. 'Deze en andere parels in het Edese straatbeeld verdienen een levendige omgeving.'
De lokale D66-voorman zou graag zien dat theater en cultuurcentrum Cultura naar de Achterdoelen verhuist. Die - volgens hem 'gouden kans' - deed zich enkele jaren geleden voor. Maar de gemeente besloot anders. 'Deze suggestie heeft het college jammer genoeg weggewuifd door onderzoek daarnaar niet af te ronden.' 
D66 vraagt het gemeentebestuur nu om pro-actief met een oplossing te komen om het gebied te verlevendigen. Ook wil de partij weten of verhuizen van Cultura nu wel een optie is of dat er bijvoorbeeld woningbouw in de leegstaande panden kan komen.