Achterhoek

'Topwerken' uit Rijksmuseum hangen in Zutphen

© Omroep Gelderland
ZUTPHEN - 'Topwerken', zo noemt conservator Lian Jeurissen trots de schilderijen die ze momenteel in haar museum in Zutphen heeft hangen. Het zijn namelijk veertig kunstwerken van het Rijksmuseum.
Sinds dit weekend is in het Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak de tentoonstelling Koele Wateren te zien. Er hangen werken van onder anderen Hendrik Willem Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls.
In 2017 is het Rijksmuseum met vijf stadsmusea in Nederland een samenwerking aangegaan. De komende jaren reizen er voor vier tentoonstellingen verschillende werken uit hun depot naar de stadsmusea.
Jeurissen is als conservator onder meer betrokken bij het bedenken en maken van de tentoonstelling. Ook kijkt ze naar hoe de inrichting eruit moet zien en waar de kunstwerken moeten staan en hangen.

'Voorrecht om dit mee te maken'

'Ik vind het een voorrecht om dit mee te maken', benadrukt Jeurissen. 'Dat ik zo maar een Mesdag of een Arie Schippers aan de muur mag hangen of in de handen kan hebben. Dat vind ik geweldig.'
Zutphen heeft er voor gekozen om ook in de tentoonstelling werken uit de eigen musea te tonen. 'Wij hebben de hele collectie van de beide musea erdoorheen gemengd. Op deze manier kunnen we ook ons verhaal vertellen.'
De tentoonstelling Koele Wateren is nog tot en met 21 juni te zien in de Musea Zutphen.
Kijk hieronder de hele reportage terug over de nieuwe tentoonstelling:
UIT - Nieuwe expositie 'Koele Wateren' in de Musea Zutphen