Nieuws

De stelling: 'Verplichte rookmelders? Alleen als de overheid betaalt!'

In alle huizen moet op elke verdieping een rookmelder komen te hangen, als het aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ligt. Nu geldt de rookmelderplicht alleen voor nieuwbouw. Is dit een goede zaak? En wie moet er opdraaien voor de kosten van deze maatregel? Reageer op de stelling van GLD. © ANP
ARNHEM - In alle huizen moet op elke verdieping een rookmelder komen te hangen, als het aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken ligt. Nu geldt de rookmelderplicht alleen voor nieuwbouw. Is dit een goede zaak? En wie moet er opdraaien voor de kosten van deze maatregel? Reageer op de stelling van GLD.
De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook, zegt de minister. Door zo’n verplichting, die hij vanaf 2022 in wil laten gaan, kunnen jaarlijks dertien minder doden vallen bij woningbranden, blijkt uit TNO-onderzoek. 
De schatting is dat er 7,3 tot 10,6 miljoen nieuwe rookmelders moeten worden geplaatst. Een rookmelder, inclusief batterijen, kost ongeveer 30 euro. De kosten zijn voor rekening van huiseigenaren en verhuurders. In totaal zijn burgers maximaal 400 miljoen euro kwijt aan het plaatsen van nieuwe rookmelders.
Wie straks geen rookmelders heeft, kan een boete krijgen van de gemeente. Ook kan een verzekeraar besluiten na brand niet uit te keren.
Wat vind jij van de stelling van GLD? Reageer hieronder.
Praat mee over de stelling bij Radio Gelderland. Stuur een voice-bericht via Whatsapp op 06-22054352 of meld je via deze weg aan voor het bel-kwartier om 11.15 uur. Via Facebook reageren kan ook, of stuur een mailtje naar destelling@gld.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!