Nieuws

Met dit wondermiddel moet de eikenprocessierups worden aangepakt

Gemeente Ede gaat de eikenprocessierups aanpakken om zo een nieuwe plaag van de kriebeldiertjes te voorkomen. Deels worden biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar er worden ook natuurlijke vijanden van de rups ingezet. © Wikimedia Commons
EDE - Gemeente Ede gaat de eikenprocessierups aanpakken om zo een nieuwe plaag van de kriebeldiertjes te voorkomen. Deels worden biologische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar er worden ook natuurlijke vijanden van de rups ingezet.
Ede gaat Xentari inzetten, een biologisch bestrijdingsmiddel dat de rupsenlarven doodt. Daarna maakte de gemeente gebruik van Nematoden, ook wel bekend als aaltjes. Dat zijn parasieten die de rupsenlarven van binnenuit opeet.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Ede gaat strijd aan met eikenprocessierupsen
Daarnaast worden nestkastje opgehangen voor koolmezen en pimpelmezen, zij eten de rupsen op. Verder wordt een bloemenmengsel gebruikt, waarmee gaasvliegen en sluipwespen worden gelokt die de rupsenlarven opeten.

Overlast inwoners beperken

Met deze middelen wil Ede de eikenprocessierups zo goed mogelijk bestrijden en de overlast voor de inwoners beperken. Dat gebeurt vooral rond plekken waar veel mensen komen of wonen, zoals scholen en zorginstellingen.
Op woensdag 11 maart vanaf 13.30 uur is in het Raadhuis in Ede de eerste informatiemarkt over de eikenprocessierups. Mensen kunnen daar een gratis nestkast voor koolmezen krijgen en tips over wat ze zelf aan bestrijding kunnen doen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!