Nieuws

Inzamelingsactie voor gezonken woonboot in Nijmegen

Eigen foto
Er is een inzamelingsactie op touw gezet voor de eigenaresse van de woonboot die in januari aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen zonk. Twee vrienden van de vrouw hebben de crowdfunding opgezet.
NIJMEGEN - Er is een inzamelingsactie op touw gezet voor de eigenaresse van de woonboot die in januari aan de Oostkanaaldijk in Nijmegen zonk. Twee vrienden van de vrouw hebben de crowdfunding opgezet.
'Ze is een goede vriendin van mij', zegt Freek Steenman over woonbooteigenaresse Jeanette Bastiaans. 'Daarom hebben ik samen met een andere vriendin de actie opgezet'. Er is volgens de vrienden veertigduizend euro nodig om de boot te slopen en een nieuwe boot op de plek te leggen. Na een dag staat de teller op ruim 1300 euro.
Het noodlot sloeg toe op donderdagavond 16 januari. De tijdelijke bewoners die de woonboot huurden merkten dat het schip wegzakte en vluchtten naar de kade. In de boot bleek een gat te zitten. De brandweer probeerde het water nog uit de woonboot te pompen, maar het gat was te groot voor de capaciteit van de pompen. 

Achterstallig onderhoud

Het gat is ontstaan door een combinatie van factoren zegt Steenman. Zo zou de boot te zwaar beladen zijn geweest en is er sprake van achterstallig onderhoud omdat er al jarenlang onduidelijkheid is over de ligplaatsen van de woonboten aan de Oostkanaaldijk.
'Al zeven jaar hangt bij alle bewoners boven het hoofd dat ze elk moment weg moeten. Niet alleen bij Jeanette, maar ook bij de andere bewoners op die plek.'

Onzekere toekomst

Jarenlang liep er een procedure omdat de boten in strijd met het bestemmingsplan op hun plek lagen. Het college van burgemeester en wethouders van Nijmegen besluit in december 2019 dat de boten toch niet illegaal liggen.
Maar een woonbestemming heeft de plek nog niet, waardoor er toch nog onzekerheid bestaat voor de bewoners. Ook hebben een aantal industriebedrijven aan de Oostkanaaldijk een brandbrief gestuurd aan de Tweede Kamer waarin ze aandacht vragen voor de bewoning naast hun.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!