Nieuws

Bevrijdingsevenement Wageningen gestart

NIJMEGEN - Op donderdagochtend 20 februari is het Bevrijdingsevenement Wageningen gestart met de voorstelling Vannacht naar Dag en met het hijsen van de bevrijdingsvlag door de burgemeester. En exact 75 dagen voor 5 mei, liep Wageningen45 in het kader van Gelderland Herdenkt samen met afgevaardigden van Provincie Gelderland, gemeente Arnhem, gemeente Nijmegen, gemeente Wageningen, Ministerie van Defensie en jonge vertegenwoordigers van de Vrijheid, de Sunset March.
De Sunset March is sinds 19 oktober 2014 een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Iedere avond loopt een veteraan bij zonsondergang over de brug. Opvallend aan de brug is dat deze beschikt over 48 paren lichtmasten. Deze lichtmasten staan symbool voor de 48 omgekomen geallieerden op 20 september 1944. Het tempo van de Veteraan wordt bepaald door het ontsteken van deze 48 lichten, wat in totaal 12 minuten duurt. Gisteren was de 4e keer dat Wageningen45 de Sunset March gelopen heeft. Een traditie die begon in het jaar van 71 jaar Vrijheid en sindsdien de start markeert van de communicatie rondom het Bevrijdingsevenement Wageningen. 
Voorafgaand aan de Sunset March droeg wethouder Velthuis namens de Gemeente Nijmegen en de organisatie van Into the Future, deze opgehaalde boodschap, die met dit statement van Anne Bosveld het gevoel van een week Into the Future samenvatte, over aan Van Rumund, burgemeester van Wageningen. Hier zal tijdens de herdenking en viering van de vrijheid in Wageningen op worden voortgeborduurd. Bij het monument “de Oversteek” legden wethouder Velthuis en burgemeester van Rumund gezamenlijk een krans als eerbetoon aan de omgekomen geallieerde veteranen en als een herinnering aan hoe belangrijk het is dat wij hier vandaag de dag in vrijheid kunnen leven. 
Bevrijdingsevenement Wageningen is dit jaar één van de drie Grote Gelderse Evenementen in het kader van Gelderland Herdenkt. Samen met de twee andere grote Gelderse evenementen; Bridge to Liberation in Arnhem en Into the Future in Nijmegen staan zij ervoor ‘Gelderland Herdenkt’ 75 jaar vrijheid op grootse wijze te herdenken en te vieren. We willen het persoonlijk maken, lostrekken van grootse daden die door anderen zijn verricht. Iedereen, op grote en kleine schaal, kan het, aldus Ward van Beek, bestuurslid Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945. ‘Verschilmakers’ zijn mensen (bekend en minder bekend) die uitdragen welk verschil zij maken als het gaat om vrijheid. Mensen uit Wageningen, inwoners van Gelderland en de bevolking van Nederland; jongeren, ouderen en families; op verschillende niveaus en in verschillende belevingswerelden. Iedereen die dat wil, kan deelnemen. Op 6 maart maakt Wageningen45 haar volledige programma voor 4 en 5 mei 2020 bekend. Dan wordt ook duidelijk hoe publiek Verschilmaker kan worden.
Op www.wageningen45.nl/agenda is informatie te vinden over alle activiteiten.