Nieuws

Geen negatieve effecten voor natuur bij verplaatsing tankstation in Doetinchem

Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
DOETINCHEM - Als een tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg in Doetinchem heeft dit geen schadelijke gevolgen voor het naastgelegen natuurgebied De Zumpe. Dat zei wethouder Ingrid Lambregts donderdagavond tijdens de commissievergadering.
De gemeente heeft aanvullend onderzoek laten doen naar de stikstoofuitstoot en een 'quick scan' natuur laten maken. Hieruit blijkt dat er geen negatieve effecten zijn te verwachten voor het natuurgebied.
'De Zumpe wordt alleen maar groter', zegt wethouder Lambregts. 'Het kerngebied met de meest kwetsbare natuur ligt op ruim een kilometer afstand vanaf het beoogde tankstation. Dat gebied is 60 hectare groot en wordt uitgebreid naar 90 hectare.' Ook zal het tankstation in het bestaande landschap worden ingepast met een grondwal en diverse boomsoorten.

Huidige plek tankstation saneren

De gemeente Doetinchem wil het LPG-tankstation Wenting, die nu nog aan de Wijnbergseweg zit, verplaatsen. Een tankstation hoort volgens de gemeente niet thuis middenin een woonwijk en daarom wil het de locatie saneren. Fieten Olie, die het tankstation heeft gehuurd, wil graag verplaatsen naar de Oostelijke Randweg.
In het bestemmingsplan 'Oostelijke Randweg 2009' is rekening gehouden met de vestiging van een tankstation, maar om deze daar ook te realiseren moet het bestemmingsplan worden gewijzigd, waardoor het tankstation kan worden gerealiseerd. Afgelopen december zijn buurtbewoners een petitie gestart om de komst van het tankstation tegen te houden. Donderdagavond spraken de initiatiefnemers de raadsleden toe.

'Het is nu nog een ansichtkaart'

'Ik heb geen vertrouwen in de landschappelijke inpassing van het tankstation', zegt Jeroen Balemans. 'Het is nu een ansichtkaart als je vanaf de Oostelijke Randweg naar De Zumpe kijkt. Dat ga je toch niet opofferen door er een tankstation te bouwen? Volgens Gerrit-Jan van Ochten is het plan gebaseerd op beleid van twintig jaar oud. 'LPG keldert in omzet en auto's gaan straks op waterstof rijden', zegt Van Ochten. 'Je moet nu niet de beslissing nemen om dit tankstation te verplaatsen, maar deze rijdende trein stoppen.'
De raad zal begin maart een besluit moeten nemen of het tankstation wordt verplaatst naar de Oostelijke Randweg. 'Ik hoop dat de raadsleden hun gezonde verstand gebruiken en dat ze oog hebben voor de duidelijke roep uit de samenleving', zegt Balemans.

Zie ook: