Nieuws

Mesdagfonds berekent: 'Aandeel boeren in stikstofcrisis is veel minder'

Het aandeel van de boeren in de stikstofuitstoot is niet 46 procent, maar 26 procent. Dat zegt het Mesdag Zuivelfonds. Maar volgens het RIVM rekent het Mesdagfonds ook per ongeluk alle waternatuurgebieden mee, waar nauwelijks stikstofproblemen zijn. © Omroep Gelderland
DEN HAAG - Het aandeel van de boeren in de stikstofuitstoot is niet 46 procent, maar 26 procent. Dat zegt het Mesdag Zuivelfonds. Maar volgens het RIVM rekent het Mesdagfonds ook per ongeluk alle waternatuurgebieden mee, waar nauwelijks stikstofproblemen zijn.
Het Mesdagfonds presenteerde donderdag zijn eigen cijfers omdat het wil laten zien hoeveel stikstof nou daadwerkelijk op de natuurgebieden neerdaalt. Want daar draait de discussie om, zeggen ze. De commissie Remkes zou vooral kijken naar wat er in heel Nederland terechtkomt qua stikstof.
Door alleen te kijken naar de natuurgebieden ligt het aandeel van de landbouw in de stikstofcrisis veel lager. Het fonds wil dan ook dat er een discussie komt over welke cijfers er gebruikt moeten worden bij het debat hierover en het aandeel van de boeren daarin.
Maar het RIVM blijft erbij dat de 46 procent, onderzocht door de commissie Remkes, nog altijd klopt. 'Wanneer het RIVM uitspraken doet over stikstofgevoelige natuur, telt het alleen beschermde Natura 2000-gebieden op land mee, omdat daar flora en fauna voorkomen die last kunnen hebben van te veel stikstof', bevestigt een woordvoerder van het instituut.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!