Nieuws

Voorstenaren moeten hun huis uit vanwege ontmanteling V1-bom

De bewoners van een kleine 600 huizen in Voorst en Deventer moeten op zondag 8 maart twaalf uur hun huis uit. De maatregel is nodig omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een V1, een onbemande straalvliegtuig met springstof uit de Tweede Wereldoorlog, gaat ontmantelen. © Gemeente Deventer
DEVENTER - De bewoners van een kleine 600 huizen in Voorst en Deventer moeten op zondag 8 maart twaalf uur hun huis uit. De maatregel is nodig omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een V1, een onbemande straalvliegtuig met springstof uit de Tweede Wereldoorlog, gaat ontmantelen.
Voor de veiligheid van de inwoners, de medewerkers van de EOD en overige hulpdiensten wordt op zondag 8 maart tussen 07.00 en 19.00 uur een gebied van 1400 meter rondom de V1 ontruimd. De gemeente Voorst en Deventer hebben hiervoor een noodverordening afgekondigd.
Bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1 is de bom aan het licht gekomen. De vliegende bom werd in de Tweede Wereldoorlog veelvuldig gebruikt door de Duitsers. Het projectiel ligt op Deventer grondgebied, maar het dorp Wilp met een kleine 1900 inwoners is vlakbij. 

Meer maatregelen

Rijkswaterstaat kondigde eerder al aan dat ook een deel van de snelweg tussen Deventer en Twello op 8 maart dicht gaat. Ook meerdere lokale wegen worden afgesloten. Voor de scheepvaart en het vliegverkeer heeft de ontmanteling ook gevolgen: de IJssel bij Deventer wordt afgesloten, net als het luchtruim tot 1600 meter. 
De EOD heeft de afgelopen dagen de bom opnieuw bestudeerd, om exact vast te stellen welke ontstekingsmechanismen aanwezig zijn. Aan de hand daarvan is een plan gemaakt hoe zij deze V1 gaat ruimen en welke veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Bij de ontmanteling gaat de EOD de ontstekingsmechanismen verwijderen en vervolgens de springstof van 935 kilo in kleinere stukken opdelen. Deze worden vervolgens elders vernietigd.

Informatieavonden

Voor inwoners die binnen het te ontruimen gebied wonen organiseren de gemeenten Deventer en Voorst in samenwerking met de Veiligheidsregio IJsselland, de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), de politie, de brandweer, de GHOR en Rijkswaterstaat donderdag een informatieavond.
Belanghebbenden zijn per brief persoonlijk uitgenodigd. Voor overige belangstellenden is er op maandag 24 februari nog een aparte informatieavond. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!