Nieuws

LIVE | Kijk weer mee in het nest van de ooievaars in Wamel

We volgen ze al jaren: de ooievaars in Wamel. Sinds donderdag kan je weer live spieken in het nest van deze interessante dieren. Kijk dag en nacht mee en ontdek hoe ze hun nest opbouwen, de wind en regen trotseren en hun kleintjes grootbrengen. © screenshot livestream BuitenGewoon
WAMEL - We volgen ze al jaren: de ooievaars in Wamel. Sinds donderdag kan je weer live spieken in het nest van deze interessante dieren. Kijk dag en nacht mee en ontdek hoe ze hun nest opbouwen, de wind en regen trotseren en hun kleintjes grootbrengen.
'Het is alweer een vertrouwd beeld: ooievaars op het dak van de stal, op de schoorsteen, op een lantaarnpaal en in de uiterwaarden. Toch wordt het nooit echt gewoon', vertelt Jacqueline. 

'Mijn adem stokt als er een landt'

De camera staat op haar erf in Wamel. Al jaren kunnen Jacqueline en haar man zo volgen wat er in het ooievaarsnest gebeurt. 'Elke keer als er een komt overvliegen en op het nest landt, stokt mijn adem even. Telkens als ik ze hoor klepperen ga ik even kijken.'
Het zijn er twee. Een koppel, want ik heb ze een keer zien paren.
Jacqueline
Begin februari vliegen de eerste ooievaars over het nest. Net zoals ieder jaar zijn er meerdere belangstellenden en wordt er om het nest gevochten. Jacqueline houdt een logboek bij: '12 februari: ’s middags zitten er twee ooievaars op het nest als er een derde komt aanvliegen. Het lijkt hen niet te storen, totdat hij wil landen: nu verzetten de twee zich tegen het bezoek. Twee vogels buitelen van het nest, de derde blijft staan. De vreemdeling krijgt geen kans om te landen en vliegt weg, de ander mag wel weer op het nest landen.'
De afgelopen dagen zijn deze twee ooievaars iedere dag op het nest te vinden. Ze lijken zich te settelen. 'Het is een koppel, want ik heb ze een keer zien paren', vertelt Jacqueline. Hoog tijd om onze camera aan te zetten dus! Kijk je mee?
Kijk hieronder naar de livestream:

Livestreams BuitenGewoon

Het natuurplatform BuitenGewoon geeft je een uniek kijkje in de Gelderse natuur! Via onze livestreams volg je het leven van de Gelderse dieren. Benieuwd naar alle streams en video's van BuitenGewoonAbonneer je (gratis!) op ons kanaal om op de hoogte te blijven.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!