Nieuws

Vier doden en tientallen gewonden: betrokkenen herdenken fatale flatbrand Nijmegen

Het staat in de geheugens gegrift van de mensen die het meemaakten. De desastreuze brand in seniorenflat De Notenhout in Nijmegen. Donderdagochtend, 5 jaar na de brand kwamen betrokkenen bij elkaar om te herdenken. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het staat in de geheugens gegrift van de mensen die het meemaakten. De desastreuze brand in seniorenflat De Notenhout in Nijmegen. Donderdagochtend, 5 jaar na de brand kwamen betrokkenen bij elkaar om te herdenken.
In de nacht van 20 februari 2015 was er een grote brand in dit complex. De brandweer had destijds de grootste moeite om de veelal hoogbejaarde inwoners te redden uit hun appartementen. Naast de vier doden raakten tientallen bewoners gewond, van wie sommigen zeer ernstig.
'Je vergeet het nooit. Als ik een sirene hoor denk ik nog altijd terug aan dat moment', vertelt bewoner Hans Soulier. 'Ik zag alleen maar rook en de hele straat stond vol brandweerwagens en ambulances.'
Tekst gaat verder onder video.
Betrokkenen herdenken fatale flatbrand Nijmegen

Onvoldoende vluchtwegen

De brand brak uit in een cafetaria onder de flat. Er bleken onvoldoende vluchtwegen te zijn en de senioren konden die ook niet vinden. Na de Nijmeegse brand zijn in het hele land de veiligheidseisen voor zelfstandige ouderenhuisvesting aangescherpt.
Nabestaanden en bewoners die de brand overleefden bleken eerder al veel behoefte te hebben aan een plek om te herdenken. Om die reden onthulde Woonzorg Nederland in 2016 een plaquette in seniorenflat De Notenhout. Het gedenkteken is ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de brand.
Tekst gaat verder onder foto
Het staat in de geheugens gegrift van de mensen die het meemaakten. De desastreuze brand in seniorenflat De Notenhout in Nijmegen. Donderdagochtend, 5 jaar na de brand kwamen betrokkenen bij elkaar om te herdenken. © Omroep Gelderland

Samenkomst

Deze donderdagochtend zijn bewoners, nabestaanden, de wijkraad, hulpdiensten en betrokkenen vanuit het winkelcentrum en Woonzorg Nederland bij elkaar gekomen in De Notenhout om de verschrikkelijke gebeurtenis te herdenken. Ook burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen was aanwezig en sprak de aanwezigen toe tijdens de herdenking.
Na de renovatie van het uitgebrande appartementencomplex wilden 29 van de oorspronkelijke bewoners terug naar De Notenhout. De rest heeft andere woonruimte gevonden. Het gebouw telt 71 appartementen.