Nieuws

Snelweg A1 en IJssel dicht voor ontmantelen vliegende bom

Een soortgelijke V1-bom.
Een deel van de snelweg A1 tussen Deventer en Twello gaat op zondag 8 maart dicht voor het verkeer. Ook de IJssel bij Deventer wordt dan afgesloten voor de scheepvaart. De maatregelen zijn nodig omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die dag een V1, een vliegende Duitse bom, gaat ontmantelen. © Bundesarchiv
WILP - Een deel van de snelweg A1 tussen Deventer en Twello gaat op zondag 8 maart dicht voor het verkeer. Ook de IJssel bij Deventer wordt dan afgesloten voor de scheepvaart. De maatregelen zijn nodig omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) die dag een V1, een vliegende Duitse bom, gaat ontmantelen.
Het onbemande straalvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog heeft nog 935 kilo springstof aan boord, zo is uit onderzoek gebleken. De verroeste V1 ligt in het grasland langs de snelweg A1 ter hoogte van Wilp, op de provinciegrens met Overijssel.
Het projectiel is in november vorig jaar gevonden bij werkzaamheden voor de verbreding van de A1.

Informatieavond

De vindplaats is afgezet en afgedekt met grond. Zolang de V1 onberoerd blijft is er geen gevaar voor de omgeving, aldus de gemeente Deventer.
Deventer en Voorst houden donderdag een informatieavond voor omwonenden van de vindplaats. Die krijgen dan ook te horen of ze tijdens de ontmanteling thuis kunnen blijven.

Tientallen slachtoffers

De bom is waarschijnlijk afkomstig van een van de lanceerinstallaties die tijdens de oorlog in de omgeving van Gorssel en Harfsen stonden. In de winter van '44 en '45 werden vanaf die installatie's honderden vliegende bommen afgevuurd. Veel bommen haalden hun bestemming niet en stortten vaak voortijd neer.
Daarbij vielen tientallen Nederlandse slachtoffers te betreuren. Zoals in Warnsveld waar in maart 1945, slechts enkele dagen voor de bevrijding van het dorp een V1 neerstortte. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!