Nieuws

Tweede Kamer wil nieuw landelijk meldpunt voor sektes

Hannelore met andere kinderen en sekteleider Vrieswijk in het voormalige klooster in Velddriel.
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een nieuw meldpunt voor sektes. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie moet met een alternatief komen voor het eerder dit jaar opgeheven Sektesignaal.nl. Het nieuw te vormen meldpunt is niet alleen bedoeld voor slachtoffers van sektes, maar ook voor familie en vrienden die alarm willen slaan over mogelijke misstanden binnen religieuze groeperingen. © Frank Krake
DEN HAAG - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil een nieuw meldpunt voor sektes. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie moet met een alternatief komen voor het eerder dit jaar opgeheven Sektesignaal.nl. Het nieuw te vormen meldpunt is niet alleen bedoeld voor slachtoffers van sektes, maar ook voor familie en vrienden die alarm willen slaan over mogelijke misstanden binnen religieuze groeperingen.
door Annemieke Schakelaar en Jan Colijn
Meerdere Kamerfracties maakten zich grote zorgen dat de subsidiekraan van Sektesignaal.nl werd dichtgedraaid, waarop het meldpunt per 1 januari dit jaar werd opgedoekt. Dat gebeurde juist op een moment dat het aantal meldingen over sektes naar recordhoogte is gestegen. Naar schatting zijn er momenteel ruim 80 sektes in ons land met zo'n 10.000 volgelingen actief.

Alternatief

Meerdere Kamerfracties dienden daarom een motie in bij minister Grapperhaus dat hij met een alternatief komt voor Sektesignaal.nl. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdagmiddag in. De bewindsman moet nu met een nieuw meldpunt komen.
Het is overigens nog onduidelijk hoe dat eruit moet gaan zien. 'Het woord is nu aan de minister', aldus Jeroen van Wijngaarden (VVD), die samen met collega-parlementariërs Van Nispen (SP), Kuiken (PvdA) en Van Toorenburg (CDA) alarm sloeg over het opdoeken van het sektemeldpunt.

Hannelore

Onlangs was bij Omroep Gelderland de documentaire 'Hannelore, het meisje uit de sekte' te zien. Zij zat als kind jarenlang opgesloten in de Gemeente Gods, de beruchte sekte van de inmiddels overleden leider Sipke Vrieswijk. 
Naar aanleiding van haar verhaal kreeg de politie al nieuwe meldingen binnen over sektes. Eerder werd al bekend dat andere slachtoffers zich hebben gemeld bij Frank Krake, de auteur van het spraakmakende boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte'.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!