Nieuws

Marinierskazerne komt definitief naar Nieuw Milligen

Locatie van de luchtmacht in de buurt van Nieuw Milligen.
De marinierskazerne in Doorn verhuist naar Nieuw Milligen, bij Apeldoorn. Dat melden ingewijden vrijdagochtend aan de NOS. Aanvankelijk zou de kazerne in Vlissingen komen, maar twijfels doen het kabinet anders besluiten, en dat stuit op veel kritiek uit Zeeland. © ANP
UDDEL - De marinierskazerne in Doorn verhuist naar Nieuw Milligen, bij Apeldoorn. Dat melden ingewijden vrijdagochtend aan de NOS. Aanvankelijk zou de kazerne in Vlissingen komen, maar twijfels doen het kabinet anders besluiten, en dat stuit op veel kritiek uit Zeeland.
De verwachting is dat het kabinet het besluit vrijdagmiddag bevestigt. Daarmee komt Den Haag terug op een plan waartoe het in 2012 besloot, want eigenlijk was men voornemens om de kazerne met zo'n 2.000 mariniers te plaatsen in Vlissingen.
De voorziene leegloop van het Korps Mariniers en de financiële en technische tegenvallers die tijdens de voorbereidingen bleken, maken dat staatssecretaris Visser toch kiest voor een kazerne op de Veluwe.

Verrast en boos

Vorige maand verrasten Visser en minister Bijleveld een deel van de ministerraad met het voornemen 'Vlissingen' af te schieten. De staatssecretaris werd daarop nog eens naar Zeeland gestuurd voor overleg.
Deze week deelde Visser de Zeeuwse delegatie op het ministerie nogmaals haar aarzelingen mee. De Zeeuwen zijn niet te spreken over de gang van zaken, politici zijn boos en voelen zich ernstig benadeeld. 
Het voordeel van Nieuw Milligen is de ligging en het feit dat er al een kazerneterrein aanwezig is. Dit zorgt voor aanzienlijk lagere kosten. Inwoners en politici in de gemeente Apeldoorn lieten eerder al weten dat de mariniers wat hen betreft van harte welkom zijn.

Gevechtsleiding

In Nieuw Milligen zit al sinds jaar en dag de gevechtsleiding van de luchtmacht. Van daaruit wordt het Nederlandse luchtruim in de gaten gehouden. Ook zitten er in Nieuw Milligen communicatiespecialisten. Een deel van de luchtmacht-militairen verhuisde de afgelopen wel naar elders.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!