Instellingen

Kom maar op met je wapens: politie zint op grote inleveractie

Een actie in Rotterdam sorteerde effect.
Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten. © ANP
APELDOORN - Er komt een wapeninzamelactie in Apeldoorn. Maar de gemeente gaat dit niet zelf doen. Burgemeester Ton Heerts zegt in overleg te zijn met Zwolle, de politie en het Openbaar Ministerie, om straks gezamenlijk zo'n actie op te zetten.
De ChristenUnie vroeg naar aanleiding van een aantal hevige geweldsincidenten in Apeldoorn om een grote inzamelactie, waarbij mensen hun illegale wapens zonder vervolging van justitie kunnen inleveren. De burgemeester reageerde positief op het idee.
Heerts wijst wel op de schaduwkant: wat nu als mensen een wapen inleveren waarmee een misdrijf is gepleegd? Vervolgen kan dan niet meer. Bovendien gaan échte criminelen hun wapens niet inleveren.

Niet individueel

Ondanks die tegenwerpingen zegt Heerts in overleg te zijn met de politie, het OM en de gemeente Zwolle. Het idee voor een wapeninzamelactie werd gezamenlijk positief ontvangen. De politie Oost-Nederland zegde toe te kijken naar een inzamel-aanpak op grotere schaal, zodat niet iedere gemeente dat individueel op touw hoeft te zetten.
De burgemeester denkt dat binnen een half jaar iets verwacht mag worden van een dergelijke aanpak. Ook zal de gemeente zich inspannen om de actie breed onder de aandacht van inwoners van de gemeente Apeldoorn te brengen.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!