Instellingen

Waarom er midden op een bedrijventerrein in Elst een grote plas ligt

Verscholen op een industrieterrein in Elst ligt de Aamseplas. Het water is voor de bedrijven eromheen de 'achtertuin'. Maar hoe komt zo'n onnatuurlijke plas daar terecht? © Omroep Gelderland

ELST - Verscholen op een industrieterrein in Elst ligt de Aamseplas. Het water is voor de bedrijven eromheen de 'achtertuin'. Maar hoe komt zo'n onnatuurlijke plas daar terecht?

In het programma Straal Voorbij gaat ontdekkingsreiziger Hans Jungerius op zoek naar het verhaal achter de Aamseplas. De plas heeft geen leuke strandjes en is lastig te bereiken. De oorsprong gaat terug naar de Koude Oorlog.

Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Waarom er midden op een bedrijventerrein in Elst een grote plas ligt - Straal Voorbij

De plas is namelijk ontstaan door zandafgraving. Voor de aanleg van de IJssellinie, een enorm verdedigingswerk wat door de hele provincie gaat, werd een grote brede dijk aangelegd in Arnhem. Maar daarvoor was zand nodig.

Dat zand kwam van de plek waar nu de Aamseplas ligt. De IJssellinie werd uiteindelijk nooit in werking gezet, omdat de dreiging van de Russen nooit daadwerkelijk tot actie kwam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!