Nieuws

Provincie bezorgd om granuliet in plas: 'Met spoed onderzoek naar stortstop'

De provincie Gelderland gaat de minister oproepen om met spoed onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te stoppen met de granulietstort in het project Over de Maas, zolang niet duidelijk is wat de effecten zijn. De Provinciale Staten maken zich grote zorgen over de stort in de zandwinplas bij Dreumel. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De provincie Gelderland gaat de minister oproepen om met spoed onderzoek te doen naar de mogelijkheden om te stoppen met de granulietstort in het project Over de Maas, zolang niet duidelijk is wat de effecten zijn. De Provinciale Staten maken zich grote zorgen over de stort in de zandwinplas bij Dreumel.
Het tv-programma Zembla bracht vorige week naar buiten dat de top van Rijkswaterstaat druk zou hebben uitgeoefend op lagere ambtenaren om granuliet te kwalificeren als gewone grond om daarmee het storten mogelijk te maken.
Granuliet is een afvalproduct dat vrijkomt bij het breken van graniet. Het werd afgelopen tijd veelal gestort in de Maas bij Alphen. Rijkswaterstaat is van oordeel dat granuliet vergelijkbaar is met grond en kan worden gestort, maar aan die lezing wordt getwijfeld.
Luister hier naar de reactie van Peter Drenth:
Ook bij de provincie zijn er zorgen, al is het niet bevoegd gezag. Daarom heeft een meerderheid van de Staten het college opgeroepen om bij het ministerie aan te dringen op een onderzoek naar de gevolgen van het stoppen van de stort van granuliet.
Dat gaat minder ver dan het directe verzoek om de stort van granuliet te stoppen. Als het aan de provincie ligt, moet de mogelijke stop gelden tot duidelijk is wat de effecten zijn van granuliet. Gedeputeerde Peter Drenth gaat dat verzoek indienen. 
De PVV vindt dat er met de afvaldump sprake is van een misdrijf en wil dat de provincie aangifte doet, gedeputeerde Drenth wil dat er eerst onderzoek wordt gedaan eer er aangifte wordt gedaan. In de Tweede Kamer is 9 maart een hoorzitting.