Nieuws

Winterswijker die op agenten schoot krijgt jarenlange celstraf

Een 22-jarige Winterswijker is deze woensdag veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat de man eind 2018 op twee agenten schoot. Dat gebeurde in een flat aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Een 22-jarige Winterswijker is deze woensdag veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf. De rechter acht bewezen dat de man eind 2018 op twee agenten schoot. Dat gebeurde in een flat aan de Keizersdwarsweg in Winterswijk.
De straf valt lager uit dan de eis van de officier van justitie. Die vroeg om 8 jaar cel voor de Winterswijker en een 27-jarige Arnhemmer die op de bewuste avond ook bij de schietpartij was. Naast poging tot doodslag werd beiden ook poging tot afpersing én verboden wapenbezit verweten.

'Ik schoot achter elkaar omhoog'

In de rechtszaal bekende de 22-jarige Winterswijker eerder al dat hij bij het incident zijn vuurwapen gebruikte. 'Ik schoot twee keer achter elkaar omhoog', verklaarde hij. Maar volgens hem was het nooit de bedoeling om iemand te raken. Dit laatste neemt de rechtbank mee in de strafoplegging, door te concluderen dat niet vaststaat dat de man bewust op agenten heeft geschoten. 
De Arnhemmer, waar ook 8 jaar cel tegen was geëist, is inmiddels op vrije voeten. Zijn straf - 13 maanden cel - valt een stuk lager uit dan de eis van het OM. Volgens de rechter kan alleen worden bewezen dat de man op de bewuste avond samen met de Winterswijker twee bewoners van de Keizersdwarsweg op een gewelddadige manier probeerde af te persen. 

Vrouw en agent gewond

De derde verdachte, een 26-jarige vrouw uit Winterswijk, krijgt alleen een taakstraf van 80 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand voor vuurwapenbezit. Volgens de rechter lag het wapen dat bij het schietincident is gebruikt bij haar thuis. De vrouw raakte bij het schietincident zelf zwaargewond door een kogel.
Behalve de celstraffen moeten de mannen uit Winterswijk en Arnhem ook een schadevergoeding van 8000 en 9500 euro betalen aan de agenten. Eén van hen raakte op de bewuste avond gewond. Een steekwerend vest voorkwam dat een kogel in zijn lichaam terechtkwam. Het Openbaar Ministerie concludeerde eerder al dat de twee agenten die hun dienstwapen gebruikten, rechtmatig handelden. 

Agenten stonden 'doodsangsten' uit

In de rechtszaal lieten de agenten eerder al weten doodsangsten te hebben uitgestaan bij het incident. De politie was afgegaan op een melding van twee Winterswijkers die zich bedreigd voelden. Toen er buiten geluiden te horen waren, ging een van de agenten poolshoogte nemen, waarna een vuurgevecht ontstond.
Beide agenten ondervinden nog dagelijks problemen door de gebeurtenis. Bij een van hen is posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld, waardoor hij niet meer kan werken als agent.
Zijn collega is nog wel actief bij de politie, maar ervaart nog dagelijks stress door de zaak. 'De manier waarop ik mijn werk doe, is minder vanzelfsprekend geworden. Ik ben voorzichtiger en soms gespannen, en dat stoort mij. Toch wil ik dit werk blijven doen. Maar ik blijf elke dag bezig met het schietincident', vertelde hij bij de behandeling van de rechtszaak.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!