Nieuws

Chauffeur van grote drugsbende hoort 4,5 jaar cel tegen zich eisen

Een 54-jarige man uit Arnhem moet 4,5 jaar de cel in als het aan justitie ligt. Hij zou chauffeur zijn geweest van een grote drugsbende. © ANP
ALMELO - Een 54-jarige man uit Arnhem moet 4,5 jaar de cel in als het aan justitie ligt. Hij zou chauffeur zijn geweest van een grote drugsbende.
De afgelopen twee dagen kwamen in totaal zes verdachten voor de rechter in Almelo, vanwege grootschalige drugshandel. Dinsdag eiste de officier van justitie ook 6,5 jaar cel tegen een man uit Enschede. Een andere inwoner van Enschede wordt alleen verdacht van witwassen en hoorde werkstraf van 120 uur tegen zich eisen.

Nog een verdachte uit Arnhem

Een 33-jarige Arnhemmer hoorde maandag al acht jaar cel tegen zich eisen. Hij hield zich volgens het Openbaar Ministerie bezig met het transport en de contacten met de leveranciers. Ook zijn kompanen uit Hengelo en Emmen moeten van justitie acht jaar de cel in.
Bij invallen in Emmen en Roermond in oktober en november 2018 stuitte de politie op ongeveer honderd kilo harddrugs. Volgens het OM heeft het zestal in anderhalf jaar tijd drie miljoen euro witgewassen. 

Meekijkoperatie Goliath

De politie kwam de verdachten op het spoor door de ‘meekijkoperatie’ Goliath. Agenten en het OM wisten toegang te krijgen tot versleuteld berichtenverkeer via een app. Criminelen dachten met elkaar te kunnen communiceren zonder in de gaten te worden gehouden.
Tijdens de rechtszitting sprak de officier van justitie van 'een professioneel, modern opererend crimineel samenwerkingsverband, gericht op harddrugs, met afgeschermde - althans dat dachten ze – communicatie'. De groep maakte gebruik van het darkweb, geldstromen via bitcoins en auto's met verborgen ruimten.
Voor de rechtszaak zijn vijf zittingsdagen uitgetrokken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!