Nieuws

OM wil acht jaar celstraf voor Arnhemmer in grote drugszaak

Een inwoner van Arnhem (33) moet, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, voor acht jaar de gevangenis in. Hij wordt samen met onder meer twee anderen verdacht van grootschalige drugshandel en witwassen. Ook tegen die kompanen uit Hengelo en Emmen eiste justitie maandag acht jaar celstraf. © Pxhere
ALMELO - Een inwoner van Arnhem (33) moet, als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, voor acht jaar de gevangenis in. Hij wordt samen met onder meer twee anderen verdacht van grootschalige drugshandel en witwassen. Ook tegen die kompanen uit Hengelo en Emmen eiste justitie maandag acht jaar celstraf.
Bij invallen in Emmen en Roermond in oktober en november 2018 stuitte de politie op ongeveer honderd kilo harddrugs.
De drie verdachten maken deel uit van een groep van zes mannen die deze en volgende week voor de rechtbank in Almelo terechtstaan. Volgens het OM hebben ze in anderhalf jaar tijd drie miljoen euro witgewassen. De 33-jarige man uit Arnhem hield zich bezig met het transport en de contacten met de leveranciers.

Politie keek met verdachten mee

De politie kwam de verdachten op het spoor door de ‘meekijkoperatie’ Goliath. Agenten en het OM wisten toegang te krijgen tot versleuteld berichtenverkeer via een app. Criminelen dachten met elkaar te kunnen communiceren zonder in de gaten te worden gehouden.
Tijdens de rechtszitting sprak de officier van justitie van 'een professioneel, modern opererend crimineel samenwerkingsverband, gericht op harddrugs, met afgeschermde - althans dat dachten ze – communicatie'. De groep maakte gebruik van het darkweb, geldstromen via bitcoins en auto's met verborgen ruimten.
Voor deze rechtszaak zijn vijf zittingsdagen uitgetrokken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!