Nieuws

Boeren in Berkelland krijgen gratis trainingen van gemeente

Boeren krijgen gratis training.
Het zijn roerige tijden in de agrarische sector. Reden genoeg voor de gemeente Berkelland om uit te zoeken waar de boeren eigenlijk zelf naar toe willen. Om ze daarbij te helpen krijgen ze vanaf deze dinsdag speciale trainingen aangeboden. © Omroep Gelderland
BORCULO - Het zijn roerige tijden in de agrarische sector. Reden genoeg voor de gemeente Berkelland om uit te zoeken waar de boeren eigenlijk zelf naar toe willen. Om ze daarbij te helpen krijgen ze vanaf deze dinsdag speciale trainingen aangeboden.
Martine Platvoet geeft de trainingen en zat vorig jaar ook bij menig boer aan tafel voor een reeks keukentafelgesprekken. Zij en haar collega's deden zo'n 400 boeren aan.

Passie en liefde voor het vak

De gesprekken gingen over de passie en liefde voor het vak, maar ze kregen daar ook zorgen en problemen te horen. 'Ik zit er wat dat betreft helemaal in, weet wat er leeft', zegt Platvoet. 'Aan de hand van de gesprekken heb ik vier thema's voor de trainingen uitgewerkt.'
Nieke Hoitink sprak op Radio Gelderland met agrarisch coach Martine Platvoet, trainer bij Hogenkamp Agrarische Coaching:

Boeren schieten in de verdediging

Op de eerste dag worden de boeren getraind in het omgaan met meningen van buitenaf. 'Je ziet vaak dat boeren heel erg in de verdediging schieten. Maar we leren ze dan om dat niet direct te doen, maar om gewoon te luisteren naar waar een vraag of mening vandaan komt en dan rustig uitleg te geven.'
Volgens Platvoet is dat essentieel om op goede voet te kunnen leven met de rest van de maatschappij. Overigens hebben ze over belangstelling voor de trainingen niet te klagen. 'We hebben deze eerste training zelfs in tweeën moeten delen. Er was zoveel animo, dat we nu twee groepen hebben.'

Boeren krijgen advies

Na deze eerste sessie volgen er nog trainingen waar boeren worden geadviseerd die bijvoorbeeld van plan zijn te stoppen met hun bedrijf of die juist een bedrijf willen overnemen.
Uit de keukentafelgesprekken bleek dat zeven procent van de boeren in de gemeente Berkelland van plan is om binnen drie jaar te stoppen met het bedrijf. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!