Nieuws

Enkele honderden meldingen vanwege storm, vanavond weer code geel

In heel Gelderland zijn als gevolg van de storm een paar honderd meldingen binnengekomen bij de verschillende veiligheidsregio's. Twee jaar geleden kwamen er bij de grote storm bijna 2000 meldingen binnen. © ANP
ARNHEM - In heel Gelderland zijn als gevolg van de storm een paar honderd meldingen binnengekomen bij de verschillende veiligheidsregio's. Twee jaar geleden kwamen er bij de grote storm bijna 2000 meldingen binnen.
In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland zijn 181 meldingen geteld tussen zondagochtend 11.00 uur en 24.00 uur 's nachts. Het drukste moment was het zondagavond tussen 17.00 en 18.00 uur. Toen kwam er volgens de woordvoerder elke vijf minuten een melding binnen. Ook maandag overdag komen er nog meldingen van stormschade binnen.
Het aantal meldingen in Noord- en Oost-Gelderland op een kaart. Illustratie: Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland
In heel Gelderland zijn als gevolg van de storm een paar honderd meldingen binnengekomen bij de verschillende veiligheidsregio's. Twee jaar geleden kwamen er bij de grote storm bijna 2000 meldingen binnen.
In de regio Gelderland-Zuid bleef het aantal meldingen in verband met de storm op 81 staan. Dat aantal meldingen werd zondag geteld tussen 10.30 en 23.30 uur.

Topdrukte in het noorden en oosten aan het eind van de middag

De woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Midden vertelt dat het zondagavond een uur of drie erg druk is geweest: 'Toen kwam er elke vijf minuten een melding binnen.' In totaal kreeg deze regio 130 meldingen binnen.
In heel Nederland rukte de brandweer zondag bijna 2250 keer uit na meldingen over stormschade en wateroverlast, meldt Alarmeringen.nl. Bij de grote storm in januari 2018 kwamen er alleen al bij de veiligheidsregio's in Gelderland bijna 2000 meldingen binnen.

Bossen blijven gespaard

Ook de schade die zuidwesterstorm Ciara aan de bossen heeft aangericht valt mee, laat Staatsbosbeheer weten. Volgens een woordvoerder is er zondag en maandag slechts een beperkt aantal bomen omgewaaid. 'Ik krijg tot nu toe van al mijn collega's te horen dat het meevalt. Zo zijn er geen hele stukken bos omgewaaid. Ook op Texel, waar het 't hardst stormde, is de schade niet bijzonder.'
Staatsbosbeheer waarschuwt mensen nog wel voorzichtig te zijn als ze maandag een boswandeling willen maken. Door de storm kunnen er instabiele bomen en takken zijn.

Code geel

Het KNMI waarschuwt voor maandagavond opnieuw voor zware windstoten van 75 tot 90 kilometer per uur. Die gaan gepaard met buien. Voor onze provincie geldt code geel van 18.00 tot 02.00 uur.
De zware windstoten zullen volgens het weerinstituut in de loop van de nacht weer verdwijnen. Aan de kust komen dinsdag nog wel de hele dag zware windstoten voor.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!