Nieuws

Studenten geschokt door 'Chinezen sterf' in Wageningse lift

In Wageningen studeren en werken ongeveer duizend Chinese studenten aan de Wageningen Universiteit. Zij zijn geschokt over besmeuringen en doodsbedreigingen in studentencomplex Bornsesteeg 1. Aanleiding is het Coronavirus dat vooral in China voor veel problemen zorgt. © Facebook
WAGENINGEN - In Wageningen studeren en werken ongeveer duizend Chinese studenten aan de Wageningen Universiteit. Zij zijn geschokt over besmeuringen en doodsbedreigingen in studentencomplex Bornsesteeg 1. Aanleiding is het Coronavirus dat vooral in China voor veel problemen zorgt.
'Chinezen sterf’, luidt de vertaling van de Engelse tekst die in de lift van het complex is gekalkt. Ook zit de lift onder de ontlasting. 'Er zit poep en urine in meerdere liften', schrijft een in Wageningen studerende student op Facebook. Een Chinese vlag op en deur is gescheurd en ook zou er op deuren van appartementen zijn gebonkt. Wie daarachter zit, is onduidelijk.
De teksten in de lift. Het artikel gaat verder onder de foto
In Wageningen studeren en werken ongeveer duizend Chinese studenten aan de Wageningen Universiteit. Zij zijn geschokt over besmeuringen en doodsbedreigingen in studentencomplex Bornsesteeg 1. Aanleiding is het Coronavirus dat vooral in China voor veel problemen zorgt. © Facebook

'Verschrikkelijke dingen'

'Dit is meer dan discriminatie en vreemdelingenhaat. Degene die dit soort verschrikkelijke dingen doet, leeft samen met ons maar probeert het leven van alle huurders in de Bornsesteeg 1 kapot te maken.'

Melding bij universiteit

Studenten hebben de incidenten naar eigen zeggen gemeld bij de Wageningen Universiteit en verhuurder Idealis. 'Ik hoop dat ze snel actie ondernemen', valt te lezen op Facebook. De politie laat weten dat agenten zondag in het complex waren. Mogelijk volgt er nog een aangifte.

Universiteit neemt het hoog op

Woordvoerder Simon Vink van de universiteit noemt de besmeuringen en doodsbedreigingen 'disrespectvol en discriminerend. Verschrikkelijk dat zoiets gebeurt. We nemen het hoog op.' Vink geeft aan dat het lastig is voor de universiteit om wat te ondernemen. 'Het is in een studentencomplex van Idealis. We gaan wel samenwerken met Idealis en ook met de gemeente, want ingezetenen mogen niet lastig gevallen worden.' 
'Het is vannacht gebeurd. Het is te vroeg om te weten wie de daders zijn. Maar ik verwacht niet dat het uit de universitaire gemeenschap komt', denkt Vink. 

Ook elders haat tegen Chinezen

De teksten en besmeuringen in Wageningen staan niet op zichzelf. Sinds het uitbreken van het dodelijke Coronavirus in China is in meerdere landen sprake van haat tegen Chinezen. In Frankrijk stak het verschijnsel een week geleden ook flink de kop op.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!