Nieuws

Kamervragen na oproep Marcouch voor 'bijthondenverbod'

De minister moet een 'wettelijk houdverbod' onderzoeken voor eigenaren van honden 'die meermalen onschuldige omstanders hebben aangevallen of verwond'. Daarom vragen Tweede Kamerleden William Moorlag en Attje Kuiken van de PvdA na de oproep van burgemeester Ahmed Marcouch eerder deze week. © Flickr
ARNHEM - De minister moet een 'wettelijk houdverbod' onderzoeken voor eigenaren van honden 'die meermalen onschuldige omstanders hebben aangevallen of verwond'. Daarom vragen Tweede Kamerleden William Moorlag en Attje Kuiken van de PvdA na de oproep van burgemeester Ahmed Marcouch eerder deze week.
De Arnhemse burgervader stelde tegenover Omroep Gelderland dat het hem momenteel aan juridische mogelijkheden ontbreekt om baasjes van bijthonden die herhaaldelijk in de fout gaan aan te pakken en een verbod op deze dieren op te leggen. Dat zei hij na de uitspraak van de rechter, die besloot dat de in beslag genomen hond Tinus vooralsnog niet mag worden afgemaakt. Marcouch noemde het jammer dat er in die gevallen alleen naar de hond gekeken kan worden, en niet naar de eigenaren.

Dreiging ongedaan maken

De Kamerleden willen van de minister weten welke mogelijkheden er zijn om de dreiging van een gevaarlijke hond ongedaan te maken. Ook vragen zij zich af welke opties een burgemeester heeft om een hond bij de eigenaar weg te halen en in te laten slapen.
Daarnaast willen zij dus een reactie op het voorstel voor een wettelijke mogelijkheid om eigenaren van bijthonden te verbieden om honden te houden.
De minister zal binnen enkele weken op de vragen reageren.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.