Nieuws

Gemeente geschokt na Zembla-uitzending over dumpen granuliet

In de gemeente West Maas en Waal is geschokt gereageerd op de uitzending van Zembla over mogelijke illegale stort van granuliet in de gemeente. De top van Rijkswaterstaat zou dat hebben toegestaan. © Omroep Gelderland
BENEDEN-LEEUWEN - In de gemeente West Maas en Waal is geschokt gereageerd op de uitzending van Zembla over mogelijke illegale stort van granuliet in de gemeente. De top van Rijkswaterstaat zou dat hebben toegestaan.
De gemeenteraadsvergadering werd gisteravond onderbroken om op een groot scherm naar de uitzending van het tv-programma te kijken. Zembla onthulde daarin dat de top van Rijkswaterstaat druk zou hebben uitgeoefend op ambtenaren om granuliet te kwalificeren als grond en niet als bouwafval.

'Zwaar teleurgesteld'

Dit granuliet is in de zandwinlocatie Over de Maas gestort om deze plas te bij Dreumel minder diep te maken. Granuliet komt vrij bij het breken van graniet. Het is een afvalproduct dat lijkt op een kleiachtige substantie. Of granuliet gelijkgesteld kan worden met gewone grond staat ter discussie.
Wethouder Mol zei na afloop van de uitzending: 'Wij zijn als college geschrokken van de uitzending. Als dit waar is, dan zijn wij zwaar teleurgesteld in Rijkswaterstaat en beraden wij ons op verdere stappen.'
De gemeenteraad riep het college meteen al verder te gaan en wil dat de wethouder de minister vraagt om het storten van granuliet te laten stoppen tot er meer duidelijkheid is over de mogelijke milieuschade.