Nieuws

Defensie drukt radar Herwijnen er door

Het nieuwe radarstation van Defensie komt toch in Herwijnen te staan. Staatssecretaris Barbara Visser onderzocht nog andere plaatsen, maar die boden geen oplossing. Visser keek naar andere locaties omdat de gemeente de radar liever niet heeft. © Google Street View
HERWIJNEN - Het nieuwe radarstation van Defensie komt toch in Herwijnen te staan. Staatssecretaris Barbara Visser onderzocht nog andere plaatsen, maar die boden geen oplossing. Visser keek naar andere locaties omdat de gemeente de radar liever niet heeft.
Bewoners maken zich namelijk zorgen over hun gezondheid door de straling. Ze denken dat de straling een negatief effect heeft. Op het terrein waar de radar moet komen, staat nu ook al een radar van het KNMI. Ook heeft het dorp in de Betuwse te maken met de straling van radars op schepen die op de Waal varen.
Volgens de staatssecretaris worden er geen grenzen overschreden. Ze baseert zich op een onderzoek van TNO. De radar in Herwijnen moet die in Nieuw-Milligen vervangen. De alternatieven zijn te duur of het duurt te lang voordat daar de radar in gebruik kan worden genomen.

Doorheen drukken

Hoewel de gemeenteraad in Herwijnen dus niet meewerkt, kan Visser het project doordrukken op basis van een speciale regeling. Ze wil wel de vinger aan de pols houden en metingen uitvoeren voordat de installatie in gebruik wordt genomen. Bij de radar gaat het om een zogeheten SMART-L. Het andere station is vorige maand in het Friese Wier geplaatst.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!