Nieuws

Barneveld verruimt openingstijden na ophef onder ondernemers

Een tuincentrum mag de deuren op tweede feestdagen openen, maar een bloemist niet. Volgens Pro'98 en Lokaal Belang valt dat niet aan ondernemers uit te leggen. De raad heeft daarom besloten dat alle winkels in de gemeente op tweede feestdagen open mogen zijn. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Een tuincentrum mag de deuren op tweede feestdagen openen, maar een bloemist niet. Volgens Pro'98 en Lokaal Belang valt dat niet aan ondernemers uit te leggen. De raad heeft daarom besloten dat alle winkels in de gemeente op tweede feestdagen open mogen zijn.
De winkeldeuren openen op tweede paasdag, pinksterdag of kerstdag mochten voorheen alleen grote winkels als bouwmarkten en tuincentra. 'Het onderscheid tussen waarom een tuincentrum wel open mag en een bloemist niet valt niet aan de ondernemers uit te leggen', laat Frank van der Lubben van Pro'98 aan de raad weten. Als het aan hem ligt, mogen alle winkeliers hun winkel op een tweede feestdag gewoon openen.

Parkeerdrukte

Niet alle partijen zijn het met hem eens. Zo vreest Arend Flier van de SGP voor parkeerdrukte. 'Openbare parkeerplaatsen worden veelvuldig gebruikt door de kerkgangers. Daar komt straks winkelend publiek bij. Dit kan gaan leiden tot onwenselijke verkeersdrukte', laat hij weten. 
Toch is hij niet geheel tegen het plan. 'Daarom hebben we een tegenvoorstel.  Alle winkels mogen om 12 uur open op een tweede christelijke feestdag. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan de hele samenleving van Barneveld. De kerkgangers in de ochtend en in de middag gelegenheid tot winkelen', aldus Flier. 

Gelijk speelveld

Ondanks het tegenvoorstel koos een meerderheid van de gemeenteraad ervoor in te stemmen met het voorstel van Pro'98 en Lokaal Belang. 'Met deze motie wordt voor alle ondernemers een gelijk speelveld gecreëerd', aldus Daan de Vries van het CDA.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!