Nieuws

Bewoners Arnhemse Paasbergflat moeten weg, zegt de rechter

Omwonenden in oktober tijdens een protest tegen de opvang in de flat.
De vijf cliënten van Stichting OnderDak moeten de Paasbergflat in Arnhem uit. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De gemeente Arnhem wil de cliënten al langere tijd weg hebben. Ze wordt gesteund door omwonenden van de flat. Die zijn bang voor overlast en vrezen voor de veiligheid van hun kinderen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De vijf cliënten van Stichting OnderDak moeten de Paasbergflat in Arnhem uit. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De gemeente Arnhem wil de cliënten al langere tijd weg hebben. Ze wordt gesteund door omwonenden van de flat. Die zijn bang voor overlast en vrezen voor de veiligheid van hun kinderen.
’We zijn echt blij met deze duidelijke uitspraak. Hieruit blijkt dat wij, de omwonenden en de omliggende wijken, terecht om handhaving hebben gevraagd bij de gemeente’, zegt een van hen.
De voorzieningenrechter geeft de gemeente Arnhem gelijk dat OnderDak zorgmijders opvangt in strijd met het bestemmingsplan. Dat gaat uit van gezondheidszorg en welzijn, maar de rechter stelt dat van zorg in de flat geen sprake is. ‘Hun doel is (…) niet primair behandeling, maar begeleiding bij het terugkeren in de maatschappij.'

Zes weken de tijd

De opvang van ex-gedetineerden en psychiatrische patiënten was maanden onderwerp van discussie. In november oordeelde de bezwarencommissie van de gemeente Arnhem dat de bewoners weg moesten. 
OnderDak krijgt van de rechter zes weken de tijd om voor de vijf bewoners andere woonruimte te vinden. Gebeurt dat niet, dan dreigt een dwangsom van 50.000 euro.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!