Nieuws

Renovatie Arnhems stadhuis gaat niet door: 14 tot 18 miljoen euro tekort

De renovatie van het Arnhemse stadhuis gaat niet door. Daar zou 14 tot 18 miljoen euro meer voor nodig zijn dan de geplande 22 miljoen euro. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders te duur in een tijd dat er flink moet worden bezuinigd. © ANP
ARNHEM - De renovatie van het Arnhemse stadhuis gaat niet door. Daar zou 14 tot 18 miljoen euro meer voor nodig zijn dan de geplande 22 miljoen euro. Dat vindt het college van burgemeester en wethouders te duur in een tijd dat er flink moet worden bezuinigd.
Het stadsbestuur hoopt in het najaar met een nieuw huisvestingsplan te komen, zegt verantwoordelijk wethouder Jan van Dellen. Er wordt daarbij naar 'minder risicovolle' alternatieven gezocht. 
Arnhem besloot in 2018 om het stadhuis uit 1968 voor ruim 22 miljoen euro ingrijpend te renoveren. Nu het moderniseringsplan klaar is, blijkt dat de verbouwing veel duurder uitpakt. Dat komt deels doordat de bouwkosten zijn gestegen, maar ook doordat het veel geld gaat kosten om het verre van energiezuinige gebouw duurzaam te maken. 
Daarnaast valt de herinrichting van verouderde open ruimtes kostbaar uit. Zo moest de stadhuishal een ontmoetingsplek worden.

'Stap voor stap'

De wensen zullen nu 'stap voor stap' worden aangepakt. Dat geeft volgens het college wel meer overlast en extra kosten. Ook kunnen locaties nu niet worden gesloten, waardoor besparingen uitblijven. 'Maar wellicht zijn er in de toekomst betere oplossingen door technologische vooruitgang of grootschalige investeringen in de directe omgeving', klinkt de wethouder hoopvol.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.