Nieuws

Wageningen pakt kunstgrasvelden aan vanwege rubberkorrels

Rubberkorrels naast sportveld.
De gemeente Wageningen gaat maatregelen nemen om de verspreiding van rubberkorrels buiten kunstgrasvelden te voorkomen. Dat staat in een brief van burgemeester Geert van Rumund aan de gemeenteraad. © ANP
WAGENINGEN - De gemeente Wageningen gaat maatregelen nemen om de verspreiding van rubberkorrels buiten kunstgrasvelden te voorkomen. Dat staat in een brief van burgemeester Geert van Rumund aan de gemeenteraad.
De korrels kunnen belastend zijn voor het milieu, bleek eerder uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Gemeenten hebben de 'zorgplicht' om de verspreiding van die rubberkorrels buiten sportvelden te voorkomen, bleek afgelopen december. 

10.000 euro

Het sportbedrijf van de gemeente Enschede werd toen veroordeeld voor milieuvervuiling omdat de rubberkorrels buiten kunstgrasvelden terechtkwamen. Boete: 10.000 euro. 
Wageningen neemt de zorgplicht nu serieus en gaat daarom 'technische maatregelen' nemen. Wat er gaat gebeuren, is nog niet bekend. De gemeente gaat overleggen met de besturen van de voetbalclubs die gebruikmaken van rubbergranulaat. 

Zes velden

In de gemeente Wageningen liggen zes kunstgrasvelden met rubberkorrels. Het gaat om vier grote velden en twee kleine, schrijft Van Rumund in zijn brief.
De burgemeester wijst erop dat uit onderzoek blijkt dat het rubbergranulaat bij sportvelden 'niet leidt tot onaanvaardbare risico’s voor mensen of huisdieren' en het sporten op de velden geen nadelige gevolgen voor de gezondheid heeft.
Wat de milieumaatregelen gaan kosten, is nog niet bekend. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.