Nieuws

Geen Gelderse zakenreizen naar Wuhan om coronavirus

Gelderse bedrijven zien momenteel af van zakenreizen vanuit of naar Wuhan. Reden is het dodelijke coronavirus dat in die regio is uitgebroken. Dat bevestigen Arcadis, Hymove en de provincie Gelderland tegenover Omroep Gelderland. © ANP
ARNHEM - Gelderse bedrijven zien momenteel af van zakenreizen vanuit of naar Wuhan. Reden is het dodelijke coronavirus dat in die regio is uitgebroken. Dat bevestigen Arcadis, Hymove en de provincie Gelderland tegenover Omroep Gelderland.
Het advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft zijn Nederlandse hoofdvestiging in Arnhem. Het bedrijf heeft al langere tijd banden met Wuhan die ontstaan zijn vanuit de zusterrelatie tussen Arnhem en de Chinese stad, zegt een woordvoerder. Arcadis heeft daardoor ook een vestiging in Wuhan waar veertig personen werken, waaronder één Nederlander. Die komt niet uit Gelderland.

Reizen geannuleerd

Wel is het volgens het bedrijf zo dat er verschillende reizen van en naar Wuhan stonden gepland. 'Voor vergaderingen of om klanten te ontmoeten.' Die zijn allemaal geannuleerd. 'Tot we weer groen licht krijgen vanuit China.'
Het Arnhemse Hymove maakt producten voor waterstoftechnologie. Ook dat bedrijf heeft via de Arnhemse stedenband met Wuhan contacten gelegd. Die zitten in een prille fase. 'Maar in september is er nog een handelsmissie geweest waar wij bij betrokken waren', vertelt managementassistente Annemieke Hoevers.

Handelsmissie afgezegd

Die handelsmissie zou in februari volgens haar een vervolg krijgen. 'Maar die werd enkele weken geleden vanwege de situatie daar afgezegd. Dat staat nu even op een lager pitje.'
Wel werd deze week nog op het Gelderse provinciehuis een overeenkomst getekend voor een vertegenwoordiger van Oost-Nederlandse bedrijven, waaronder Hymove, in China. Maar deze persoon zal volgens Hoevers wonen en werken vanuit Shanghai.

Gelderland wenst ambassadeur sterkte

Ook de provincie Gelderland heeft contact opgenomen met bedrijven en instellingen met banden in Wuhan, bevestigt een woordvoerder. Daar kwam uit dat er geen Gelderse organisaties zijn die daar op dit moment mensen hebben zitten.
Wel kreeg de provincie te horen dat geplande reizen zijn geannuleerd. Of er momenteel verder Gelderlanders in Wuhan zijn, weet de provincie niet. Gelderland heeft de Chinese ambassadeur sterkte gewenst met de situatie.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.