Nieuws

Oene wil eigen metingen van vliegoverlast Lelystad Airport

OENE - Als het aan Oene ligt, moet de overheid goed gecontroleerd worden. De inwoners willen daarom meten hoeveel geluid en fijnstof er op dit moment in het dorp is. Want met de komst van Lelystad Airport en de aanvliegroute boven het dorp, kan dat flink veranderen.
Oener Belang wil op drie verschillende plekken rond het dorp door een onafhankelijke partij een maand lang een nul-meting uitvoeren. Later, als het vliegveld operationeel is, willen ze opnieuw het geluid en fijnstof meten.

30.000 euro nodig

'De metingen zijn voor het geval dat de regering de opening van het vliegveld door laat gaan, terwijl er waarschijnlijk weinig van de berekeningen klopt', legt Sanne Kuyk van Oener Belang uit. 'Als je kijkt naar wat voor decibelwaardes in de milieueffectrapportage genoemd worden en dat vergelijkt met de waardes die tijdens de belevingsvlucht te horen waren, dan maken wij ons zorgen'.
In een brief aan de gemeente en provincie vragen de bewoners om een financiële bijdrage voor de metingen. In totaal heeft Oener Belang 30.000 euro nodig. 

Epe helpt met bezwaren

De aanvliegroute van Lelystad Airport gaat pal over het dorp heen. Veel inwoners zien dat niet zitten. Tot 1 april kunnen mensen nog bezwaar maken. De gemeente Epe heeft besloten inwoners te helpen met het invullen van een klacht. 
'We willen een signaal afgeven dat we het niet eens zijn met de laagvliegroutes boven onze gemeente', aldus Albert Oortgiesen van CDA Epe. Ondanks de belofte dat het luchtruim wordt heringedeeld, is het nog niet zeker dat deze routes verdwijnen.'
Eerder deze week besloten de gemeentes Hattem, Heerde en Oldebroek al om inwoners te ondersteunen.