Nieuws

Gemeenten willen geen landelijke regeling voor bewoning vakantieparken

De elf deelnemende gemeentes aan het project Vitale Vakantieparken roepen minister Van Veldhoven op om goed na te denken over een plan voor de bewoning van vakantieparken. De gemeenten zijn bang dat de minister met één voorstel komt, wat ingaat tegen het huidige project Vitale Vakantieparken. © Omroep Gelderland
UDDEL - De elf deelnemende gemeentes aan het project Vitale Vakantieparken roepen minister Van Veldhoven op om goed na te denken over een plan voor de bewoning van vakantieparken. De gemeenten zijn bang dat de minister met één voorstel komt, wat ingaat tegen het huidige project Vitale Vakantieparken.
Het Programma Vitale Vakantieparken kijkt naar zo'n 500 vakantieparken in Gelderland en de vraagstukken die daarmee gepaard gaan. Het adviseert gemeenten om bepaalde recreatieparken om te bouwen.
Per park wordt dan bekeken of permanente bewoning door bijvoorbeeld arbeidsmigranten of senioren een optie is, of dat het teruggegeven wordt aan de natuur. Dit alles doen de elf gemeenten in overleg met de provincie Gelderland, maar ook met eigenaren van de parken, bewoners en ondernemers.

Woningtekort oplossen

De afgelopen weken hebben VVD en D66 landelijk opgeroepen om het permanent bewonen van vakantieparken toe te staan, om zo het woningtekort in Nederland op te lossen. Vitale Vakantieparken is blij met die aandacht, maar vreest dat met zo'n idee het maatwerk verloren gaat.
'Het generiek toelaten van permanente bewoning levert geen bijdrage aan het oplossen van deze problemen, maar kan deze juist verergeren', schrijft de organisatie. 

Ruimte voor maatwerk

De elf gemeenten - waar onder meer Apeldoorn, Ede, Harderwijk en Putten onder vallen - pleiten voor ruimte voor maatwerk. Burgemeester Lambooij van Putten, die voorzitter is van Programma Vitale Vakantieparken, hoopt dat het lokale maatwerk daarom de ruimte krijgt van de minister. 'Laat de landelijke overheid aansluiten bij ons, en onze ervaringen.'
Veel Veluwse vakantieparken liggen volgens hem te ver van de bebouwde kom, of tegen kwetsbaar natuurgebied aan. Daarmee vindt hij het niet wenselijk en niet haalbaar om al die parken zomaar permanent te laten bewonen.