Nieuws

Buurt wil minder parkeerruimte en voert actie voor grotere natuurspeeltuin

Bewoners van de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost strijden voor een natuurspeeltuin bij de nieuwe basisschool, die dit voorjaar in hun wijk geopend wordt. Dinsdagmiddag hebben ze daarvoor opnieuw actie gevoerd. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Bewoners van de Nijmeegse wijk Neerbosch-Oost strijden voor een natuurspeeltuin bij de nieuwe basisschool, die dit voorjaar in hun wijk geopend wordt. Dinsdagmiddag hebben ze daarvoor opnieuw actie gevoerd.
Onder het motto 'tegels eruit, groen erin', geven ze het parkeerterrein cadeau aan operatie Steenbreek. Dat is de actie van de gemeente Nijmegen om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor planten, omdat dat beter is voor de afvoer van regenwater.
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Buurt wil minder parkeerruimte en voert actie voor grotere natuurspeeltuin

Ruim 900 handtekeningen

De bewoners voeren al sinds afgelopen zomer actie, omdat ze meer groen in hun wijk willen. Afgelopen najaar overhandigden ze hiervoor nog ruim 900 handtekeningen aan wethouder Bert Velthuis (SP). De bewoners vinden dat er teveel parkeerterrein geserveerd worden voor de nieuwe basisschool Het Octaaf.
De wethouder heeft hierop nog eens 85 vierkante meter extra beloofd bij de natuurspeeltuin die er al komt bij de school. Bovendien heeft school beloofd het plein voor een deel te vergroenen en ook na schooltijd open te stellen.

'Speelplaats boven parkeerplaats!'

De buurt is blij met die toezegging, maar blijft zich verzetten tegen de komst van een groot geasfalteerd parkeerterrein tussen de nieuwe school en wijkcentrum De Schalmei. Nu ligt daar al een groot parkeerterrein dat volgens de buurtbewoners vaak leeg staat. Met de actie 'Speelplaats boven parkeerplaats!' vragen ze om een natuurspeeltuin een speelveld en terras op die plek.
Wethouder Velthuis zegt niet verder te kunnen gaan dan de eerdere toezeggingen, omdat er financiële en juridische afspraken zijn gemaakt met het bestuur van de nieuwe school over parkeerplaatsen. De nieuwe school betaalt de gemeente voor het gebruik van parkeerplaatsen.

'Parkeerdruk verdelen is onveilig'

Het afwentelen van de parkeerdruk op de rest van de wijk is volgens hem ook niet mogelijk, omdat daarover eerder al afspraken zijn gemaakt met de betrokkenen waaronder bewoners en winkelcentrum Notenhout. Daarnaast wil hij onveilige situaties door het 'uitwaaieren in de wijk' van auto's voorkomen.
De kwestie op is op de agenda van de gemeenteraad gezet door de eigen partij van wethouder Velthuis, de SP. Woensdagavond 5 februari spreekt de raad erover.