Nieuws

Zijn we nu wél opgewassen tegen hoogwater?

Het is de grootste evacuatie in de Nederlandse geschiedenis sinds de oorlog. Meer dan 250.000 mensen sloegen in 1995 op de vlucht voor het water. Deze week is dat 25 jaar geleden maar veel mensen weten het nog precies, dat ze huis en haard moesten verlaten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Waal, Rijn en Maas. © Omroep Gelderland
TIEL - Het is de grootste evacuatie in de Nederlandse geschiedenis sinds de oorlog. Meer dan 250.000 mensen sloegen in 1995 op de vlucht voor het water. Deze week is dat 25 jaar geleden maar veel mensen weten het nog precies, dat ze huis en haard moesten verlaten vanwege de extreem hoge waterstanden van de Waal, Rijn en Maas.
Omroep Gelderland staat deze week stil bij de hoogwaterperiode. Vandaag brengen we het verhaal over de toekomst van onze waterhuishouding.
Hoe kunnen we een ramp zoals in 1995 voorkomen?

'Het werk is nooit klaar'

In 1995 bracht de Rijn 12.500 kubieke meter per seconde ons land binnen, nu zijn de dijken berekend op 16.000 kubieke meter. Het Waterschap Rivierenland wil dat de dijken in de toekomst bestand zijn op een aanvoer van 18.000 kubieke meter per seconde bij Lobith.
'Het werk van een waterschap is nooit klaar', zegt Dijkgraaf Co Verdaas van Waterschap Rivierenland. Toch hebben waterschappen ook met andere uitdagingen te maken. Periodes van juist extreme droogte zijn ook meer aan de orde dan ooit.
Volgens Verdaas kan in de toekomst de vraag aan de orde komen of 'water een recht of een gunst is'. Mogelijk dat met een groeiende vraag aan zoet water bedrijven in de toekomst hun eigen voorzieningen moeten treffen.