Instellingen

Raad Nijmegen schiet streekomroep RN7 te hulp

Streekomroep RN7 is in 2020 nog verzekerd van extra subsidie van de gemeente Nijmegen. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond vrijwel unaniem besloten. Wethouder Noël Vergunst wilde de extra subsidie van 180.000 euro die Nijmegen vanaf 2015 betaalde stopzetten, maar de raad vindt dat RN7 als streekomroep hiermee in het zicht van de haven zou stranden. © Wikimedia Commons

NIJMEGEN - Streekomroep RN7 is in 2020 nog verzekerd van extra subsidie van de gemeente Nijmegen. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond vrijwel unaniem besloten. Wethouder Noël Vergunst wilde de extra subsidie van 180.000 euro die Nijmegen vanaf 2015 betaalde stopzetten, maar de raad vindt dat RN7 als streekomroep hiermee in het zicht van de haven zou stranden.

De toen noodlijdende Nijmeegse lokale zender N1 kreeg in 2015 extra subsidie toegekend om een kwaliteitsslag te maken en om zich samen met andere omroepen om te vormen tot een streekomroep.

Goed bezig

Daarin is de zender volgens de meeste raadsleden behoorlijk goed geslaagd. De zender is samen gegaan met lokale zenders uit Wijchen, Beuningen en Druten. Alleen Berg en Dal, Mook en Middelaar en Heumen wilden niet meedoen. De zender levert inmiddels wel een goede kwaliteit, zo vindt ook wethouder Vergunst.

Maar het ergert Vergunst dat Nijmegen al vier jaar lang tachtig procent betaalt voor een omroep die voor de streek bedoeld is. Daarom wilde hij de extra subsidie van 180.000 euro deze zomer stopzetten.

Nek omgedraaid

Volgens de meeste raadsleden zou dat wel eens een einde van de zender kunnen betekenen en zou daarmee de streekomroep de nek omgedraaid worden, terwijl er misschien over een paar jaar vanuit Den Haag geld komt voor streekomroepen.

Vergunst acht het nog allerminst duidelijk dat dat geld er komt en de wens van de gemeenteraad om in elk geval dit jaar nog extra subsidie te geven aan RN7 zou volgens hem zijn onderhandelingspositie met andere gemeenten aantasten. 'Die leunen lekker achterover als ze zien dat Nijmegen toch wel betaalt.'

Onderhandelingspositie

Maar volgens de raad kan het niet zo zijn dat een subsidie die in de meerjarenbegroting al is opgenomen nu gehalveerd wordt, alleen om de onderhandelingspositie niet te schaden. 'Gaan we dan voortaan alle culturele organisaties laten bungelen?' zo vroeg Mark Buck zich af.

De raad wil wel dat Vergunst bij de andere gemeenten blijft aandringen op een structurele bijdrage aan de streekomroep en dat RN7 doorgaat op de weg die de zender is ingeslagen, maar voor dit jaar kan de zender in elk geval rekenen op de eerder toegezegde 3,5 ton subsidie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!