Nieuws

Commissaris grijpt in bij 'PVV-debat' over inspreken Lars (12)

Commissaris van de Koning John Berends heeft het debat over integriteit dat was aangevraagd door de PVV binnen de kortste keren afgekapt. Berends ontnam PVV'er Ton Diepeveen het woord. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Commissaris van de Koning John Berends heeft het debat over integriteit dat was aangevraagd door de PVV binnen de kortste keren afgekapt. Berends ontnam PVV'er Ton Diepeveen het woord.
De PVV wilde een debat na het inspreken van de 12-jarige Lars op het provinciehuis. De jongen had het vorige maand onder meer over het klimaat. De PVV was toen zeer kritisch en fractievoorzitter Marjolein Faber vond dat Lars werd misbruikt door de klimaatlobby. 

'Integriteitsregels overschreden'

Volgens de PVV zijn de integriteitsregels overschreden, omdat de vader van Lars voor de provincie werkt. De partij wilde van het Gelders college weten of ze op de hoogte waren dat Lars de zoon is van een ambtenaar die door de provincie wordt ingehuurd.
Bekijk de video. De tekst gat daaronder verder.
Commissaris grijpt in bij 'PVV-debat' over inspreken Lars (12)
Berends vond dat het te veel over herleidbare personen ging en na een aantal waarschuwingen nam hij de onorthodoxe stap om het debat binnen mum van tijd af te breken. De PVV vroeg een hoofdelijke stemming om te kijken of het debat toch door kan gaan. 
Dat leek meteen een verloren zaak, omdat alle coalitiepartijen dit debat überhaupt niet wilden. Negen Statenleden stemden voor, 43 tegen.