Nieuws

Bezwaar van omwonende tegen dienstencentrum Gaxel afgewezen

Inge Klein Gunnewiek (rechts).
De Raad van State heeft de bezwaren van een omwonende van het beoogde dienstencentrum Gaxel, op de grens bij Winterswijk en het Duitse Vreden, afgewezen. De buurman aan de Nederlandse kant van de grens vreest voor geluidsoverlast door toenemende verkeersdruk als gevolg van de komst van het grensoverschrijdende dienstencentrum. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK HUPPEL - De Raad van State heeft de bezwaren van een omwonende van het beoogde dienstencentrum Gaxel, op de grens bij Winterswijk en het Duitse Vreden, afgewezen. De buurman aan de Nederlandse kant van de grens vreest voor geluidsoverlast door toenemende verkeersdruk als gevolg van de komst van het grensoverschrijdende dienstencentrum.
Volgens de hoogste bestuursrechter in Den Haag heeft akoestisch onderzoek uitgewezen dat er amper sprake zou zijn van die veronderstelde toename van geluidsoverlast en de bezwaarmaker kon de twijfel aan die berekening onvoldoende weerleggen. Ook een verzoek om schadevergoeding werd afgewezen.

Procedurefout

De omwonende uit de buurtschap Huppel wees ook op een procedurefout. Het akoestisch onderzoek had gelijk met het ontwerpplan gepresenteerd moeten worden, maar de rechter wees er op dat het geluidsonderzoek nadien tijdig was aangeleverd.  
Winterswijk en Stadt Vreden willen ter hoogte van de grensovergang een grensoverschrijdend dienstencentrum realiseren met een vloeroppervlakte van 1.800 vierkante meter, eerlijk verdeeld over beide zijden van de grens. Het doel is grensoverschrijdend werk en ondernemerschap te faciliteren. Het gebouw moet een uithangbord worden voor de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland en beide gemeenten in het bijzonder.  
Vanuit Winterswijk is wethouder Inge Klein Gunnewiek betrokken bij het dienstencentrum en de burgemeester van Vreden, de overigens afzwaaiende Dr. Christoph Holtwisch, zet zich eveneens in voor 'Gaxel'. Vreden heeft 23.000 inwoners. 
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!