Nieuws

West Betuwe wil meer mensen met medisch afval tegemoet komen

Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van West Betuwe wil de financiële regeling voor het incontinentie-afval verruimen. Er zou ook een tegemoetkoming moeten komen voor chronisch zieken inwoners met ander medisch afval, zoals stoma- en dialysemateriaal. © Pixabay
GELDERMALSEN - Een nipte meerderheid van de gemeenteraad van West Betuwe wil de financiële regeling voor het incontinentie-afval verruimen. Er zou ook een tegemoetkoming moeten komen voor chronisch zieken inwoners met ander medisch afval, zoals stoma- en dialysemateriaal.
Voor restafval moet in het Rivierengebied per dumping in de container worden betaald. Dit jaagt mensen met incontinentiemateriaal op hogere kosten. Dat zelfde geldt ook voor andere groepen die met medisch afval te maken hebben.
Veel gemeentes in het Rivierengebied hebben nu een financiële regeling voor mensen met incontinentie-afval. De raad in West Betuwe wil nu een verruiming van de tegemoetkoming, met een terugwerkende kracht naar vorig jaar.

Wethouder sputtert tegen

Wethouder Govert van Bezooijen van West Betuwe vindt een uitbreiding van de regeling geen goed idee. Hij denkt dat de kosten te hoog worden. Hij denkt dat de kosten voor de gemeente zullen oplopen tot 74.000 euro.
Er wordt op dit moment gewerkt aan een oplossing met gescheiden inzameling en verwerking van luiers bij de ARN in Weurt. Daar zouden grondstoffen uit het materiaal gehaald kunnen worden voor hergebruik. Of die gescheiden verwerking er komt is volgens de wethouder niet zeker. Daarom is hij bang dat de tijdelijke maatregel van een financiële vergoeding, straks een definitieve regeling wordt met grote financiële gevolgen voor de gemeente. Een krappe meerderheid van de raad lied zich hierdoor niet overtuigen.
De ARN neemt waarschijnlijk dit voorjaar een besluit over de uitbreiding van de proefinstallatie die er nu staat voor de luierverwerking. Projectleiding Elsinga is nog altijd positief als het gaat om de voortgang van het project bij de ARN.