Nieuws

Hoogwater 1995: zijn we nu voor altijd veilig?

Het is de laatste dag van de week waarin Omroep Gelderland terugkijkt op het hoogwater van 1995, nu 25 jaar geleden. Sinds die periode zijn grote stukken rivierdijk versterkt, verhoogd en verbeterd. Maar is een nieuwe evacuatie, zoals een kwart eeuw terug, dan helemaal uitgesloten? © Omroep Gelderland
LOBITH - Het is de laatste dag van de week waarin Omroep Gelderland terugkijkt op het hoogwater van 1995, nu 25 jaar geleden. Sinds die periode zijn grote stukken rivierdijk versterkt, verhoogd en verbeterd. Maar is een nieuwe evacuatie, zoals een kwart eeuw terug, dan helemaal uitgesloten?
Dat de laaggelegen gebieden rond de grote rivieren een stuk veiliger zijn dan destijds, is een feit. Maar desondanks moeten er nog flink wat stukken dijk worden aangepakt. Niet alleen om smelt- en regenwater uit de Alpen en Duitsland het hoofd te kunnen bieden, maar ook vanwege de verandering van het klimaat.
Aan de ene kant moeten waterbeheerders rekening houden met relatief korte maar zeer felle buien met bijbehorende wateroverlast, ook de toenemende droogte in de zomer is een uitdaging. Dus moeten maatregelen er niet alleen voor zorgen dat regenwater snel en veilig wordt afgevoerd, maar ook dat water wordt opgeslagen om gebruikt te worden tijdens lange, hete zomers. Daarbij komt volgens experts, dat de zeespiegel ook stijgt wat weer de afvoer van de rivieren naar zee moeilijker maakt. 

Zorgen

Overigens maken bestuurders, die tijdens de hoogwaterperiode actief waren, zich zorgen. Er is weliswaar geld beschikbaar voor dijkversterking en -verbetering, maar er dreigt door politiek Den Haag ook een greep uit die pot met geld te worden gedaan voor andere zaken, zo memoreerde oud-burgemeester Henk Zomerdijk afgelopen maandag nog tijdens een lezing in Culemborg. 
Al met al zal geen bestuurder zeggen, dat een nieuwe evacuatie volledig uitgesloten is, maar de kans erop is een stuk kleiner. Nu al wordt in de beleidsplannen rekening gehouden met  een maximale waterafvoer bij Lobith van 16.000 kubieke meter (16 miljoen liter) per seconde. Dat moet tot het einde van de eeuw naar 18.000 kubieke meter.
Ter indicatie: bij de hoogste waterstand in 1995 passeerde ruim 12 miljoen liter water per seconde het peilstation in de Rijn op de grens van Duitsland met Nederland, ruim voldoende om 100 huishoudens een jaar lang van water te voorzien.
Zie voor andere verhalen: Dossier Hoogwater
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!