Nieuws

Gemeentelijke belastingen bijna overal omhoog, hoe zit dat in jouw gemeente?

Vrijwel alle gemeenten in Gelderland denken dit jaar meer geld op te halen met lokale heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. © Pixabay
ARNHEM - Vrijwel alle gemeenten in Gelderland denken dit jaar meer geld op te halen met lokale heffingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en rioolheffing. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
In een aantal gevallen komt dit doordat de belastingen stijgen, soms zijn er andere redenen waarom deze posten meer opleveren. De stijging van de opbrengsten uit de reinigingsheffing, ruim 8 procent, komt bijvoorbeeld doordat de verwerkingskosten van afval flink omhoog zijn gegaan. 
Ook de opbrengst uit de ozb stijgt, landelijk met gemiddeld 4,7 procent. De ozb hangt onder meer samen met de gemiddelde woningwaarde (WOZ-waarde), en deze bereikte vorig jaar het hoogste niveau ooit.

Brummen spant de kroon

Van alle 51 gemeenten in onze provincie gaan alleen in Berkelland, Ede en West Maas en Waal de heffingen omlaag. 
De gemeente Brummen verwacht juist liefst 17,1 procent meer opbrengsten uit heffingen. Ook in Oost Gelre en Tiel bedraagt de stijging meer dan 15 procent.
Kijk op het kaartje wat de verwachtingen zijn voor jouw gemeente (klik op een gemeente voor meer details):
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!