Nieuws

Autodief krijgt straf, maar niemand weet wie hij is

De politierechter in Assen heeft een autodief zonder identiteit veroordeeld tot een celstraf van zestig dagen, waarvan tien dagen voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de identiteit van de man, die toesloeg in Elburg, niet kunnen achterhalen. Dat was voor de rechter geen reden om de dief geen straf op te leggen. © ANP
ELBURG - De politierechter in Assen heeft een autodief zonder identiteit veroordeeld tot een celstraf van zestig dagen, waarvan tien dagen voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de identiteit van de man, die toesloeg in Elburg, niet kunnen achterhalen. Dat was voor de rechter geen reden om de dief geen straf op te leggen.
De naamloze man werd op 4 december in het Drentse Eext aangehouden, omdat hij in een gestolen auto reed. De auto was kort daarvoor weggenomen bij een garage in Elburg. De wagen stond daar op een afgesloten terrein, de sleutels zaten in het contact. De man had een slaapplek nodig en zag in de auto een perfect onderkomen.

Nieuw-Zeeland, Ameland of Venlo?

Tegen de agenten zei hij dat hij mogelijk uit Nieuw-Zeeland kwam en waarschijnlijk 37 jaar oud was. Later kwam de man met een andere naam op de proppen en zou hij op Ameland zijn opgegroeid, of in Venlo. Zijn DNA komt niet voor in de Nederlandse DNA-databank.
De rechter vindt dat het ontbreken van een identiteit geen reden mag zijn om een straf te ontlopen. Hij baseerde zich op een uitspraak van de Hoge Raad.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!