Nieuws

Het water staat in de stal, maar deze boer uit Arnhem besluit niet te evacueren

Archiefbeeld Omroep Gelderland
Zo'n 250.000 inwoners van het Rivierengebied moeten begin 1995 hun huis verlaten. De documentaire 'Het kwam met het water' laat drie mensen aan het woord die deze spannende tijd hebben meegemaakt. Documentairemaker Joris Hendrix duikt samen met enkele betrokkenen in oude fotoalbums, plakboeken en videobanden op zoek naar verhalen die raken.
HERWIJNEN - Zo'n 250.000 inwoners van het Rivierengebied moeten begin 1995 hun huis verlaten. De documentaire 'Het kwam met het water' laat drie mensen aan het woord die deze spannende tijd hebben meegemaakt. Documentairemaker Joris Hendrix duikt samen met enkele betrokkenen in oude fotoalbums, plakboeken en videobanden op zoek naar verhalen die raken.
Zo krijgt Nelly de Bruijn niet alleen een gezonde zoon op 31 januari 1995, maar ook het bericht dat ze weg moet uit haar huis. De waterstand van de Waal wordt de dijken in Herwijnen in 1995 namelijk te hoog. 
Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.
Het kwam met het water, een documentaire over de evacuatie in 1995 - GLD doc
Loesjean van Krieken uit Heerewaarden associeert het hoogwater in haar dorp in het bijzonder met gezelligheid. Het dorp, midden in het polderland en precies tussen de machtige Waal en Maas in, hoeft niet te evacueren. 

Met de poten in het water

Boer Erik Wijers, nog altijd woonachtig in de uiterwaarden van Arnhem, besluit dat zijn melkkoeien wel een paar dagen met de poten in het water kunnen staan. Onwennig liepen ze die dagen door het water naar de stal om gemolken te worden.
De documentaire Het kwam met het water is op 28 januari om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald) en op Uitzending Gemist.
Lees en deel herinneringen in de Omroep Gelderland Facebookgroep Hoogwater in 1995, evacuatie Rivierengebied.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!