Nieuws

De Stelling: 'Hoogwater, ik voel me veilig achter de dijken'

Het is deze week 25 jaar geleden dat een deel van Gelderland onder water stond. Een kwart miljoen Gelderlanders in het Rivierengebied moest op de vlucht omdat het water door hun straten en woningen stroomde. Na die tijd zijn de dijken verstevigd. Maar voel jij je nu veilig? © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is deze week 25 jaar geleden dat een deel van Gelderland onder water stond. Een kwart miljoen Gelderlanders in het Rivierengebied moest op de vlucht omdat het water door hun straten en woningen stroomde. Na die tijd zijn de dijken verstevigd. Maar voel jij je nu veilig?
Voor veel Gelderlanders is januari 1995 een periode waar ze niet graag op terugkijken. Oorzaak: de angst voor het hoogwater en de evacuaties daarna. Kregen de inwoners van de Ooijpolder, het Land van Maas en Waal en de Bommelerwaard eerst nog het advies om weg te gaan, later werd het een verplichting. 
Toen het water na een aantal dagen ging zakken werd het 'Deltaplan Grote Rivieren' in het leven geroepen. De Rijn moet tegenwoordig steeds grotere hoeveelheden water kunnen afvoeren. Omdat we niet wéér een overstroming net als in 1995 willen, krijgt de rivier meer ruimte én worden de dijken versterkt. Maar zijn deze maatregelen voldoende om ons Gelderlanders een veilig gevoel te geven? Laat het ons weten en stem!
Praat mee over de stelling bij Radio Gelderland. Stuur een voice-bericht via Whatsapp op 06-22054352 of meld je via deze weg aan voor het bel-kwartier om 11.15 uur. Via Facebook reageren kan ook, of stuur een mailtje naar destelling@gld.nl.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!