Nieuws

Aanpak stank- en wateroverlast met nieuw rioolgemaal Garderen

De pomp die de wateroverlast moet gaan voorkomen
Het rioolgemaal in Garderen is vernieuwd. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Barneveld hopen hiermee water-en stankoverlast te voorkomen. Belangstellenden konden zaterdag op de open middag een kijkje nemen bij het nieuwe gemaal.
GARDEREN - Het rioolgemaal in Garderen is vernieuwd. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Barneveld hopen hiermee water-en stankoverlast te voorkomen. Belangstellenden konden zaterdag op de open middag een kijkje nemen bij het nieuwe gemaal.
De dorpskern van Garderen kampte met wateroverlast na hevige regenval. Ook waren er veel stankklachten uit de omgeving van het gemaal op het terrein van de voormalige rioolwaterzuiveringsinstallatie. Er is een nieuw hoofdrioolgemaal gekomen, rioleringsbuizen zijn vervangen en er zijn grotere riolen aangelegd. Zo is er een transportriool vanuit de dorpskern naar het gemaal aan de Putterweg aangelegd. 

Forse regenbuien opgevangen

Garderen heeft geen sloten en vijvers. Daarom is een bergbezinkbassin aangelegd, een dichte bak die bij regenbuien 1000 m3 overtollig water kan opvangen. Ook is er een groene berging aangelegd waar, bij extreme regenval, nog eens 3300 m3 water is op te vangen. De werkzaamheden begonnen eind 2018. Volgens de gemeente Barneveld is het rioolstelsel klimaatbestendig ingericht en nu weer klaar voor de toekomst.
Bekijk de video.
Aanpak stank- en wateroverlast met nieuw rioolgemaal Garderen
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!