Nieuws

'Bennekom krijgt zonnepark van 10 hectare'

Bennekom krijgt een zonnepark van meer dan 10 hectare. Een krappe meerderheid in de gemeenteraad van Ede is er donderdagavond mee akkoord gegaan. 19 raadsleden stemden voor, 18 raadsleden tegen. © ANP
BENNEKOM - Bennekom krijgt een zonnepark van meer dan 10 hectare. Een krappe meerderheid in de gemeenteraad van Ede is er donderdagavond mee akkoord gegaan. 19 raadsleden stemden voor, 18 raadsleden tegen.
Het was een spannende stemming. In de eerdere vergadering bleken 20 van de 39 raadsleden voor het zonnepark te zijn. Maar één van die pro-zonnepark-raadsleden besloot donderdagavond niet mee te stemmen. 

Niet stemmen

Bram van Beek (ChristenUnie) werkt voor LC Energy, het bedrijf dat het zonnepark wil gaan aanleggen. Daarom onthield hij zich van stemming.
Zonder zijn stem, zou het op een gelijke stand uitkomen. Maar het liep anders. Een raadslid dat tegen de komst van het zonnepark is, was tijdens de beslissende stemming afwezig. Het gaat om Charifa El Kaddouri van EdeNu. Daarmee was de stemming bepaald. 

Uitkomst

Uiteindelijk stemde dus een nipte meerderheid voor het zonnepark in Bennekom. VVD, D66, GroenLinks, ChristenUnie, GemeenteBelangen en PvdA stemden voor. CDA, SGP, EdeNu, Burgerbelangen, DKE en de fractie Wijnsouw stemden tegen. 
Overigens is er nog wel een kans dat het zonnepark er alsnog niet komt. Het zonnepark-plan komt nu zes weken ter inzage te liggen. Daarna moet er opnieuw door de raad gestemd worden.

Boze reacties na tweet

Wethouder Lex Hoefsloot plaatste na de stemming een tweet waar direct negatieve reacties op kwamen. Hij schreef: 'Gelukkig was een tegenstander verhinderd, daarmee waren de democratische verhoudingen hersteld, en is het voorstel aangenomen!' De tweet is inmiddels verwijderd.
Dit is een verhaal van De Belofte, ons platform voor gemeentepolitiek. Heb jij nieuws? Tip ons dan hier.